VPLIV ZAGOTAVLJANJA KAKOVOSTI STORITEV V HOMOGENEM PODATKOVNEM OMREŽJU - Mošnik, Franci (F. Mošnik, 2011)
Diplomsko delo predstavi definicijo, mehanizme, implementacijo, okolje in na koncu rezultate zagotavljanja kakovosti v homogenem podatkovnem omrežju. S pomočjo strojne opreme proizvajalca Cisco in uporabo prosto dostopnih orodij smo izvedli meritev "od-konca-do-konca" vplivanja zagotavljanja kakovosti storitev v homogenem podatkovnem omrežju. Podatkovni tokovi so bili umetno ustvarjeni v raznovrstnih oblikah in skupaj z rezultati predstavljeni s pomočjo odprtokodne aplikacije D-ITG. Rezultati sami so pokazali odlično učinkovitost zagotavljanja kakovosti storitev pri implementaciji v podatkovna omrežja. Zavedene in obrazložene so tudi nekatere omejitve, s katerimi smo se srečali tekom izvedbe končne meritve. In der Diplomarbeit werden die Definition, Mechanismen, Implementierung und schlussendlich Ergebnisse von Qualitätsleistungen im homogenen Datennetz vorgestellt. Mithilfe der technischen Ausstattung des Herstellers Cisco und unter Anwendung frei zugänglicher Werkzeuge konnten wir Messungen „von einem zum anderen Ende“ der Auswirkungen von Qualitätsleistungen im homogenen Datennetz durchführen. Die Datenflüsse waren künstlich erzeugt, in verschiedenartigen Formen geschaffen und gemeinsam mit den Ergebnissen anhand der Open-Code-Applikationen D-ITG präsentiert. Die Ergebnisse an sich zeigten ausgezeichnete Auswirkungen der Qualitätsleistungen bei der Implementierung in das Datennetz. Außerdem sind einige Einschränkungen angeführt und erklärt, mit denen wir bei den abschließenden Messungen konfrontiert worden sind.