GLASBENA USTVARJALNOST OTROK V VRTCU - Lampreht, Tina (T. Lampreht, 2011)
Že dolgo je znano, da naloga vzgojitelja ni posredovanje informacij in znanj, ampak sooblikovanje spodbudnega in raznolikega glasbenega okolja v vrtcu. Otroku ne govorimo o glasbi, ampak jo ustvarja, izvaja in posluša sam. Otrokove glasbene sposobnosti in znanja se razvijajo na osnovi njegovega aktivnega izvajanja in poslušanja glasbenih vsebin, aktivnost pa je posredno povezana in odvisna od otrokovega interesa. Aktiven odnos otrok do glasbe prepoznamo po njihovi želji, da sami, brez navzočnosti vzgojitelja, pojejo, odkrivajo nove zvočne efekte, da želijo poslušati točno določeno skladbo ali da jim pojemo in igramo. Diplomsko delo z naslovom Glasbena ustvarjalnost otrok v vrtcu obravnava prisotnost in vrste glasbene ustvarjalnosti, ki se je poslužujejo v različnih vrtcih po Sloveniji. V teoretičnih izhodiščih diplomskega dela je predstavljen razvoj otrokove ustvarjalnosti, glasbeni razvoj otrok v različnih starostnih obdobjih, področje umetnosti v Kurikulumu ter glasbena ustvarjalnost otrok na pevskem in instrumentalnem področju. V empiričnemu delu smo prikazali rezultate raziskave, s katero smo želeli ugotoviti prisotnost glasbene ustvarjalnosti v vrtcu, različna odstopanja pri glasbeni ustvarjalnosti glede na starost otrok ter obseg glasbene ustvarjalnosti vzgojiteljev in vzgojiteljic otrok. It has long been known that the kindergarten teacher is not the provider of information and knowledge, but a co-shaper stimulating a diverse musical environment in the kindergarten. He/She should not talk to children about music, but motivate children to perform and listen to music. Children´s musical abilities and knowledge are developed based on the child´s active implementation and listening to music content, the activity is indirectly linked to the child´s interest. Active relationship of children to music is distinguished by their own desire, also without the presence of a teacher. They sing, discover new sound effects, they want to hear a specific song or they want the teacher to sing or play it. The thesis entitled »Musical creativity of children in kindergarten« concerns the presence and type of musical creativity, used in various kindergarten in Slovenia. In the theoretical part the perspectives in the development of children´s creativity and musical development are presented in different age groups, the arts present in the curriculum, and musical creativity of children in the singing and instrumental field. In the empirical part we have presented the survey, where we wanted to find out the presence of musical creativity in a kindergarten and different tolerances depending on the age of children in musical creativity, as well as the extent of musical creativity of kindergarten teachers.