AVTOMATIZACIJA NAPRAVE ZA MERJENJE OBLIKE LISTNIH VZMETI - Borak, Bernardo (B. Borak, 2011)
Merjenje oblike listnatih vzmeti je pomemben proces pri proizvodnji le-teh. Za izdelavo listnate vzmeti sta potrebni najmanj dve vrsti meritev. Prva je potrebna za posnemanje oblike referenčne vzmeti. Z drugo meritvijo se izvede kontrola oblike izdelane vzmeti, na podlagi katere se po potrebi izvedejo korekcije parametrov v sami proizvodnji. Meritve se pogosto izvajajo na namenskih merilnih napravah, s katerimi jih je možno izvajati za različne tipe listnatih vzmeti. V svoji nalogi bom predstavil avtomatizacijo merilne naprave, ki se uporablja za merjenje oblike listnatih vzmeti. Prvi del naloge obsega opis mehanske konstrukcije naprave z opisom posameznih komponent strojne opreme. Poseben poudarek je na opisu optičnih merilnih sistemov, uporabljenih na napravi. V ta namen sta podrobno opisana sestava in princip delovanja optičnih rotacijskih dajalnikov pozicije in merilnih letev podjetja Heidenhain. Drugi del zajema podroben opis dveh aplikacij, s pomočjo katerih je možno upravljanje merilne naprave in izvajanje meritev. Aplikaciji sta izdelani s programskim orodjem LabVIEW. Contour measurement is an important process in leaf spring production. In order to make a leaf spring, at least two measurements are necessary. The first is needed to get the contour of a reference leaf spring. With the second measurement, the contour of a manufactured leaf spring is verified against reference, whereas changes to production parameters are made when necessary. Measurements are often taken on special purpose measurement devices, which are able to operate on different types of leaf springs. In my thesis I will demonstrate automation of a measuring device, used for leaf spring contour measurement. First part of my thesis includes description of devices’ mechanical construction with description of hardware components. The emphasis is on description of installed optical measuring systems. To this end, the structure and function of optical rotary encoders and linear scales from Heidenhain, are described in detail. In the second part, two applications, used to operate the device and perform measurements, are detailed. Applications were developed with LabVIEW software.