POVEZANOST ŠPORTNE DEJAVNOSTI IN TELESNE SAMOPODOBE OTROK V PODRAVJU - Strniša, Klavdija (K. Strniša, 2011)
Namen diplomskega dela je raziskati povezanost športne dejavnosti in telesne samopodobe otrok v Podravju med devetim in enajstim letom. Raziskava je potekala v šestih osnovnih šolah severovzhodne Slovenije. Vzorec je obsegal 452 otrok, od tega 233 deklic ter 219 dečkov. Podatki o spolu, starosti in telesni samopodobi so bili pridobljeni s pomočjo poslovenjene različice francoske verzije vprašalnika za ugotavljanje telesne samopodobe mladostnikov The Physical Self-Inventory — short form. Podatki o športni dejavnosti otrok so bili zbrani s pomočjo vprašalnika o športni dejavnosti, na osnovi katerega so bili otroci razdeljeni v tri skupine nizko dejavni (dejavni do 30 minut na dan), srednje dejavni (dejavni od 31 do 60 minut na dan) in zelo dejavni (dejavni več kot 60 minut na dan). Razlike v telesni samopodobi med skupinami različno športno dejavnih otrok smo ugotavljali z analizo variance (ANOVA), pri čemer smo ugotavljali statistično značilnost razlik na ravni tveganja 0,05 (p≤0,05). Razlike smo natančneje opredelili s Post-Hoc preizkusom po metodi Scheffe. Rezultati so pokazali, da obstajajo med skupinami nizko, srednje in zelo športno dejavnih otrok statistično značilne razlike v telesni samopodobi. Naknadna analiza povezanosti športne dejavnosti in telesne samopodobe, ločena po spolu, je pokazala, da prihaja do statistično pomembnih razlik samo pri dečkih. Dečki, ki so športno dejavni vsaj eno uro na dan, so bolj zadovoljni s svojimi gibalnimi sposobnostmi, bolj so zadovoljni sami s seboj in s tem, kar telesno zmorejo in bolj zaupajo v svoje gibalne sposobnosti kot dečki, ki so manj športno dejavni. Rezultati kažejo, da je športna dejavnost pomemben dejavnik pri oblikovanju telesne samopodobe dečkov. The purpose of diploma work is to research the connection between sport’s activity and physical self-awareness of children in Podravje, between the age of nine and eleven. The course of research took place in six primary schools in North-eastern part of Slovenia. The sample included 452 children 233 girls and 219 boys. Gender, age and physical self-awareness data were gained from the Slovene’s sphere adapted variety of French version of the youngsters’ physical self-awareness questionnaire - The physical Self-Inventory- short form. The data about children’s sport’s activities were gained on the basis of sport’s activity questionnaire. The children were divided into three groups less active (active for about thirty minutes per day), medium active (active between thirty-one and sixty minutes) and highly active (active for more then sixty minutes per day). Physical self-awareness differences between the groups of differently sport active children were stated with the variance analysis (ANOVA) at which statistical significance of differences on the risks basis 0,05 (p≤0,05) were stated. The differences were precisely defined by Post-Hoc test by Scheffe method. The results showed that there are statistically significant differences in physical self-awareness between the groups of less, medium and highly sport’s active children. The results show that sport’s activity is one of the most important factors for the formation of physical self-awareness of youngsters. Additional analysis of the connection between sport’s activity and physical self-awareness (divided by gender), showed that there are important statistical differences only at boys. Boys that are sport active for one hour per day, are more satisfied with their physical condition, with themselves and their physical readiness. They have higher physical abilities as boys that are less sport active.