VPLIV POSODOBITVE ŽELEZNIŠKEGA VOZNEGA PARKA NA KOLIČINO PREPELJANIH POTNIKOV - Bratec, Sašo (S. Bratec, 2010)
Cilj diplomske naloge je ugotoviti kako se je količina prepeljanih potnikov po železnici spreminjala po posodobitvi železniškega potniškega voznega parka. Ugotovili smo, da se število prepeljanih potnikov po železnici sicer povečuje, vendar ni moč zaznati večjega porasta prepeljanih potnikov izključno zaradi posodobitve železniškega potniškega voznega parka. Kljub vsemu je posodobitev nujen ukrep, saj le hiter, atraktiven in bolj zanesljiv prevoz lahko konkurira osebnemu vozilu, predvsem na srednje in dolge razdalje. Prav tako se ekonomsko na srednjo in daljšo razdaljo bolj splača potovati z železnico, kakor z osebnim vozilom (ob predpostavki, da se na vožnjo odpravljamo sami), še posebej, če pomislimo, da je potovanje z železnico manj stresno, kar je v današnjem načinu življenja pomemben dejavnik. The main purpose of this diploma was found out how quantity of transported passengers has been ranged after fleet modernization. We found out that quantity of transported passengers is increasing, but not because of modernization. Main reason is costs we have with personal vehicles in midrange distance. Anyway, modernization of railway superstructure is needed, because only fast, attractive and more reliable traffic can be alternative personal vehicles, especially in midrange and long distance. Also is more economic travelling in midrange and long distance as with personal vehicle, but only in case if we travel alone. Nowadays is driving with personal vehicles more stressful, which reason should not be negligible.