Gozdna učna pot Pistrov grad - Prohart, Metka (M. Prohart, 2011)
Otroci so vedno vedoželjni, le znati jih moramo motivirati. Že na začetku učne ure jih lahko motiviramo z zgodbo. Marija Montessori in tudi Anton Martin Slomšek, ki je živel in delal v Vuzenici in tukaj tudi napisal učbenik Blaže in Nežica v nedeljski šoli, sta nam še vedno lahko za vzgled za vzorno pedagoško delo. Slomšek je bil izredno nadarjen vzgojitelj, mojster slovenske govorjene in pisane besede in gledal je zelo daleč naprej v prihodnost. V diplomski nalogi sem pripravila učne aktivnosti za starost otrok od 6 do 14 let. Z otroci hodimo v naravo čim pogosteje. Temelj dobrega razumevanja pa je natančno opazovanje. Otroci pri svojem delu na Gozdni učni poti Pistrov grad pridobivajo znanje s pomočjo skiciranja rastlin in živali in pri tem uporabljajo naravoslovno fotografijo. Preskusijo se v igri. Otroci domače okolje spoznavajo kot naravni spomenik. Tudi sami raziskujejo naravoslovno kulturno zgodovinsko učno pot Pistrov grad in cenijo dela znamenitih Vuzeničanov. Spoznajo delo in življenje umetnika Oskarja von Pistorja in njegove družine. Dejavnosti na Gozdni učni poti Pistrov grad načrtujemo in izvajajmo vsaj dvakrat na mesec. Izvajamo jih lahko v vseh letnih časih in skoraj v vseh vremenskih razmerah. Otroke vodimo na Gozdno učno pot Pistrov grad tudi, kadar dežuje, sneži, je megleno ali sije sonce. Osnovni namen takšnega dela je tudi, da otrokom omogočimo konkretno doživljanje in zaznavanje okolja v katerem živijo in prav tako doživljanje velikih umetniških del s katerimi se soočijo v domačem okolju in nadalje v umetnostni galeriji. V diplomskem delu pripravim tudi izbor potencialnih učnih gesel za Gozdno učno pot Pistrov grad. Spoznavanje narave domačega okolja podkrepimo z otroci še z obiski botaničnega parka in zoološkega vrta ter obiskom različnih strokovnjakov Children are always curious, we must only know how to motivate them in the right way. I motivate them with the story. Maria Montessori and Anton Martin Slomšek, who lived and worked in Vuzenica and have written the book Blaže and Nežica in Sunday school, are still ideal for pedagogical work. Slomšek was an exceptionally gifted educator, the master of Slovene spoken and written word who looked far away in the future. In my diploma work I have prepared many educational activities for children aged between 6 and 14 years. We walk with children to nature as often as possible. Exact observation is a basis of good understanding. Children get knowledge during our Forest field trip on the Pistrov castle by sketching plants, animals and using nature photography. They also gain experience by playing games. Children recognize domestic environment as natural monument. They research the natural and cultural historical Forest field trip on the Pistrov castle themselves and appreciate the works of famous people from Vuzenica. We plan and realize activities on Forest field trip on the Pistrov castle twice a month. We can realize activities in all seasons and almost all weather conditions. We guide children on Forest field trip on the Pistrov castle even when it rains or snows or when it is foggy or sunny. The primary purpose of such method is to enable children to have concrete experience and perception of environment where they live and also to have experience of great art works with which they confront in domestic environment and further in the art galery. In my diploma work, I have prepared the selection of potencial educational passwords for Forest field trip on the Pistrov castle. We confirm children's knowledge of nature in domestic environment also by visiting the botanic garden and the zoo and by visiting different experts