VKLJUČITEV MORALNIH VREDNOT V VSEBINAH ANGLEŠKIH UČBENIKOV V OSNOVNIH ŠOLAH - Gorenšček, Ines (I. Gorenšček, 2011)
Diplomsko delo se ukvarja s teorijo, da bi moral izobraževalni sistem javnih šol bolj poudarjati moralne vrednote. Le-te lahko učitelj vključi v vsak šolski predmet in s tem zadovolji navodila vzgojnega načrta. Učitelji angleščine do neke mere lahko sami določajo vsebine, ki bodo obravnavane pri urah anglečine, zato je njihova naloga lažja in a hkrati tudi toliko bolj pomembna. Učitelji angleščine lahko spodbudijo moralni razvoj otrok tako z učnimi vsebinami kot tudi z učnimi metodami in svojo osebnostjo. Znano je, da večina učiteljev najpogosteje sledi vsebinam učbenika, ki ga uporablja. Zanimalo me je, kako učbeniki s svojimi vsebinami spodbujajo otrokov moralni razvoj. V teoretičnem delu diplome sem razložila pomen moralnih vrednot in kasneje zbrala in primerjala nekaj teorij moralnega razvoja. Osredotočila sem se tudi na prihodnost poučevanja na osnovnih šolah in pomebnosti vsestranskega učenja. Ugotovitve sem zapisala v zaključku teoretičnega dela. V empiričnem delu pa sem se posvetila analizi dveh najbolj uporabljenih učbenikov, Messages and Project. Ugotovitve sem predstavila tudi v razpredelnicah in grafihv poglavju 5.3. Nazadnje pa sem s pomočjo vprašalnika zbrala še mnenja učiteljev angleščine in jih medsebojno primerjala. Ugotovitve sem strnila v zaključku diplomskega dela. This diploma work was inspired by the theory that moral values should play an important role in our educational system. Moral values should and can be included in every school subject. This is also prescribed by national curriculum. The task is easier for language teachers because of the fact that they are allowed to teach a language through any topics they please. English teachers can stimulate their learners’ moral development not only with the chosen topics but also with their teaching methods and most importantly, with their personalities. But since most of the teachers use course books as their main guide throughout the lessons I have laid the stress on the question of how the topics in course books foster the presentation moral values. The theoretical part of my paper explains what moral values are. Further on, several theories of children’s moral development have been gathered and compared. To give my diploma an addition value I also concentrated on the future of elementary school and the importance of complex learning. The findings are set in the conclusion. In the empirical part, I have analysed the two of the most commonly used course books for primary school learners: Messages and Project. The results in tables and graphs are presented in chapter 5.3. Lastly, the opinions of ten teachers have been collected and my findings have been set in the conclusion.