SODELOVALNO UČENJE V KONTEKSTU IZVEDBE TEHNIŠKEGA DNEVA V OSNOVNI ŠOLI - Jeseničnik, Dušica (D. Jeseničnik, 2010)
V diplomski nalogi smo izhajali iz predmeta spoznavanje okolja, ki se poučuje v prvem triletju devetletne osnovne šole. S tem predmetom se lahko povezujejo različni dnevi dejavnosti kulturni dnevi, naravoslovni dnevi, športni dnevi in nenazadnje tudi tehniški dnevi. Poseben poudarek smo namenili tehniškim dnevom, ki so, kakor tudi drugi dnevi dejavnosti, prisotni v vseh devetih razredih osnovne šole. Osredotočili smo se na sodelovalno učenje po kontekstu izvedbe tehničnih dni. Učenci so delali v heterogenih skupinah, le-te so sestavljali učenci tako razredne kot predmetne stopnje. Za ta način smo se odločili, ker nam je to predstavljalo nadgradnjo že obstoječemu, večkratnemu, uspešnemu sodelovanju z učiteljem tehnične vzgoje. Sodelovanje z njim je potekalo tako na ravni tedenskih ur po predmetniku spoznavanja okolja kot tudi v sklopu tehničnih dni, načrtovanih skozi šolsko leto. Menimo, da smo sledili sodobnim trendom devetletne šole, v kateri učenci z veliko poplavo informacij in sodobne napredne tehnologije lažje sledijo takšnim načinom dela tudi kasneje v življenju. Sami smo načrtovali in izvedli tehniški dan na mariborski osnovni šoli, ga ustrezno dokumentirali in dejavnosti podkrepili tudi s fotografskim zapisom. In this diploma paper we referred to the school subject Environment, which is taught in the first triad of the primary school. This subject can be used as the base for different activity days like culture days, natural sciences days, sports days and also for tehnical days. Our main interest were technical days, which according to the primary school curriculum should be executed throughout all nine years. Our main point of interest was collaborative learning in the context of primary school technical day. Pupils worked in heterogeneous groups, which means that there were junior as well as senior primary school pupils involved. This decision was based upon the fact, that we wanted to upgrade our collaboration with the craft teacher, which had previously prooved to be very successful. The collaboration with the teacher was based upon the weekly planning of the school subject Environment as well as upon planning of the tehnical days throughout the whole schoolyear. We think that we followed contemporary concept of teaching at the primary school, where the pupils get in touch with the modern technology and they also gain a lot of information which can be very useful later in their lives. We planned and executed the tehnical day at one of the primary schools in Maribor. We documented it and accompanied the activities with the photographs.