Zadovoljstvo svojcev dementnega starostnika s kakovostjo življenja v domu upokojencev - Kosem, Bojana (B. Kosem, 2010)
Staranje je naravni proces človekovega življenja. Staramo se od trenutka, ko se rodimo. Pri nekaterih je staranje kar se da gladko, pri nekaterih pa se pojavijo razni problemi. Eden od teh problemov je tudi demenca. Demenca je bolezensko stanje starostnika (lahko tudi mlajše osebe), ki povzroči izgubo kratkoročnega spomina in neprepoznavanje oseb, ponavljanje besed in nezmožnost sledenja pogovoru. V prvem delu diplomskega dela je predstavljena teoretična podlaga bolezni same, potek bolezni, odnos do dementnih bolnikov, skrb za dementnega bolnika ter problemi in težave, ki se pojavijo pri bolezni. Opisana so sodobna spoznanja o demenci, pomoč svojcem obolelih za demenco in prednosti institucij za takšne bolnike. Predstaviljen je tudi pomen medicinske sestre v institucionalnem varstvu dementnega bolnika. V drugem delu so predstavljeni rezultati raziskave, katere namen je bil ugotoviti zadovoljstvo svojcev z domsko oskrbo njihovih sorodnikov, odnosom zdravstvenih delavcev do njihovih svojcev, okoljem in animacijo oziroma dejavnostmi za njihove svojce. Inštrument raziskave je bil anketni vprašalnik, v katerem so bila vprašanja odprtega in zaprtega tipa. Anketa je bila popolnoma anonimna in neobvezna. Ugotovili smo, da so anketirani svojci zadovoljni z ravnanjem zdravstvenega osebja in so seznanjeni z aktivnostmi katerih se njihovi sorodniki lahko udeležujejo. Problem pa vidijo v tem, da se sami teh dogodkov zaradi različnih dejavnikov ne udeležujejo pogosto. Anketiranci so zadovoljni z domsko oskrbo in nanjo nimajo pripomb, ravno tako so zadovoljni z domskim okoljem, ki ponuja dementnemu bolniku možnost lažje vljučitve v novo okolje. Aging is a natural human life process. Aging begins at the moment of one’s birth. Some people experience aging without any serious problems, however, others have to cope with all sorts of them. One of these is dementia. Dementia is a medical condition of an elderly (can also occur in a younger person), which causes short-term memory loss and disorientation in person, repeating of words and inability to follow a conversation. Theoretical basis of the illness itself, its course, attitude to dementia patients, care and problems accompanying the illness are all introduced in the first part of the thesis. The latest dementia findings, the support given to relatives of dementia patients and advantages of such institutions are presented. Importance of nurses in an institutional care of dementia patients is also introduced. Research results are presented in the second part. The research was carried out to ascertain the satisfaction level of dementia patients’ relatives with regard to care of the patients in a specific care home. The research covered staff attitude towards dementia patients, the environment in which the patients live, entertainment and activities offered by the care home. Questionnaire containing closed-ended and open-ended questions was a research tool. Participation in the survey was completely optional and anonymous. It has been established that the relatives are satisfied with the staff treatment of patients and are informed about activities offered by the specific care home. The questioned are satisfied with care and do not have any comments on this matter. They are satisfied with the care home surroundings which help dementia patient to accommodate to a new environment.