ZGODNJE UČENJE TUJEGA JEZIKA NEMŠČINE IN OCENJEVANJE - Grmek, Tina (T. Grmek, 2010)
Diplomsko delo z naslovom Zgodnje učenje tujega jezika nemščine in ocenjevanje predstavlja temo, ki je v šolstvu zelo aktualna. Učenje tujega jezika načeloma velja v razvoju otroka za pomembno prednost, saj so prav otroci dovzetnejši za sprejemanje novega. Tako se tudi novega — tujega jezika hitreje naučijo in ga uspešneje uporabljajo. V diplomski nalogi je v prvem delu predstavljena teorija zgodnjega učenja tujega jezika, ki je pomemben uvod v glavno temo naloge — ocenjevanje. Prikazuje starost, primerno za začetek učenja tujega jezika, metode, s katerimi lahko učitelji izpeljejo pouk v zgodnjem obdobju (klasično zgodnje poučevanje tujega jezika, jezikovna kopel ali učenje skozi igro), in potek tega učenja na prvi stopnji osnovne šole v Sloveniji tukaj je v celoti na kratko predstavljen tudi slovenski šolski sistem. Da pa lahko učitelj spremlja, kako učenec pri učenju tujega jezika napreduje, mora njegovo znanje tudi preveriti in ovrednotiti. Tej temi je namenjen drugi del naloge, v katerem je predstavljen problem ocenjevanja pri zgodnjem učenju tujega jezika nemščine v prvi triadi osnovne šole (od prvega do tretjega razreda) v Sloveniji, v Italiji in na Poljskem. Raziskava, kako vrednotijo učenčevo znanje pri zgodnjem učenju tujega jezika nemščine v osnovni šoli v teh treh evropskih državah, je pokazala, da ocenjujejo v Sloveniji in na Poljskem opisno, medtem ko v Italiji od leta 2010 številčno od 1—10. Vedno bolj pa se v Sloveniji razvija, drugod po Evropi pa že uporablja aktualni model zgodnjega poučevanja tujega jezika — jezikovna kopel ali CLIL. Žal se takšen pouk izvaja le projektno. Pomembno vprašanje, ki se pojavlja pri poučevanju tujega jezika po metodi CLIL, je, kako vrednotiti učenčevo znanje. Ali naj učitelj ocenjuje tuji jezik ali na primer matematiko ali oboje skupaj? Naj ocenjuje eksplicitno ali implicitno? Predlog, ki je predstavljen v tej nalogi, odgovarja na zastavljeno vprašanje. Izdelan je primer ocenjevalnega portfolia ali listovnika, ki ga lahko uporablja učitelj kot pomoč pri ocenjevanju učenčevega znanja pri pouku matematike v tujem jeziku — CLIL . To je alternativna oblika ocenjevanja, ki jo v Italiji že uporabljajo, v Sloveniji pa samo na nekaterih osnovnih šolah, vendar šele v drugi in tretji triadi prav tako tudi na srednjih šolah, gimnazijah in fakultetah. Poleg ocenjevalnega portfolia je predlagan še portfolio za učence, s katerim lahko sami preverijo in ovrednotijo svoje znanje (prav tako pri pouku matematike v tujem jeziku — CLIL). Pomembno je poudariti, da se lahko oba portfolia, ki sta v pomoč učiteljem in učencem, uporabljata tudi pri drugih predmetih, ki se izvajajo po metodi CLIL. In der vorliegenden Diplomarbeit, mit dem Titel Früher Fremdsprachenunterricht Deutsch und die Leistungsbeurteilung steht im Vordergrund die Untersuchung des frühen Fremdsprachenlernens unter dem Aspekt der Leistungsbeurteilung in der 1. Triade der Grundschule. Das Lernen einer Fremdsprache ist ein Vorteil in der Entwicklung der Kinder, nämlich, die Kinder sind in ihrem frühen Alter mehr für das Lernen neuer Sachen, in diesem Fall, einer Fremdsprache empfänglich. In dieser Arbeit werden im ersten Teil die theoretischen Grundlagen des frühen Fremdsprachenunterrichts vorgestellt, die sich auf die spätere Untersuchung über die Leistungsbeurteilung beziehen. Es wird meist über das Anfangsalter der Kinder gesprochen, wann es am besten ist mit dem Lernen einer Fremdsprache anzufangen. Ferner werden die methodologischen Ansätze vorgestellt, also auf welche Art und Weise der frühe Fremdsprachenunterricht durchgeführt werden kann (klassischer früher Fremdsprachenunterricht, der CLIL-Unterricht, Lernen durch Spielen). Es wird auch über den frühen Fremdsprachenunterricht in Slowenien geschrieben und zwar im Kontext des gesamten slowenischen Schulsystems, das auch kurz dargestellt wird. Dass aber die Lehrer einen Überblick haben, wie viel die Schüler schon gelernt haben und ob sie Fortschritte machen, müssen die Lehrer die Kenntnisse der Kinder prüfen und sie beurteilen. Diesem Thema wird der zweite Teil der Diplomarbeit gewidmet. Hier wird das Problem der Leistungsbeurteilung in der Grundschule, 1. Triade (von der 1. bis zur 3. Klasse) in Slowenien, Italien und Polen vorgestellt. Aus der Untersuchung geht hervor, dass in den drei Ländern beim frühen Fremdsprachenunterricht in der 1. Triade der Grundschule verschieden beurteilt wird. In Slowenien und Polen werden die Leistungen der Schüler in den ersten drei Klassen deskriptiv beurteilt, dagegen wurde in Italien im Jahr 2010 die Leistungsbeurteilung geändert und die Leistungen der Schüler werden jetzt mit Ziffernnoten von 1–10 beurteilt. Im heutigen Europa hat sich ein aktuelles Modell des frühen Fremdsprachenunterrichts verbreitet – der CLIL-Unterricht. Leider wird diese Form des Unterrichts in den drei Ländern (Slowenien, Polen und Italien) nur in Form der Projekte ausgeführt. In Rahmen dieses Themas stellt sich eine wichtige Frage, wie soll der Lehrer die Leistungen der Kinder beim CLIL-Unterricht beurteilen? Soll er die Sprache beurteilen oder in unserem konkreten Fall Mathematik oder beides zusammen. Explizit oder implizit? Mit Hilfe des Vorschlags, der in dieser Arbeit entwickelt und vorgestellt wurde, wird eine mögliche Antwort gegeben. Es wird ein Vorschlag für das Beurteilungsportfolio entwickelt, das den Lehrern hilft, die Leistungen der einzelnen Schüler beim CLIL-Unterricht – Mathematik in deutscher Sprache, zu beurteilen. Das pädagogische Portfolio ist eine alternative Form der Leistungsbeurteilung, die in Italien in den ersten zwei Klassen der Grundschule und in einigen slowenischen Schulen (erst später in der Grundschule – in der zweiten und dritten Triade, auf den Gymnasien, in der Mittelschulen und Fakultäten) verwendet wird. Neben dem Beurteilungsportfolio, das eine Hilfe für die Lehrer ist, wird noch ein Beispiel des Selbstbeurteilungsportfolios, für die Schüler erstellt. Damit können die Schüler selbst ihre Kenntnisse beim CLIL-Unterricht – Mathematik in deutscher Sprache prüfen und beurteilen. Es ist wichtig zu erwähnen, dass die beiden Portfolios, auch in anderen Fächern, die in Form eines CLIL-Unterrichts durchgeführt werden, eingesetzt werden können.