Stigmatizacija v psihiatriji - Knez, Andrej (A. Knez, 2010)
V diplomskem delu, ki je sestavljeno iz teoretičnega in empiričnega dela, je predstavljena problematikain prisotnost stigmatizacije pri nas in po svetu. Stigmatizacija bolnikov z duševnimi motnjami je še zmeraj močno prisotna. V nalogi je zato opisana pomembna vloga medicinske sestre pri destigmatizaciji. Predstavljeno je, kako stigmatizacija vpliva na kakovost življenja bolnikov z duševno motnjo. V empiričnem delu diplomske naloge so predstavljeni rezultati raziskave. V raziskavo so bili vključeni naključno mimoidoči prebivalci mesta Maribor in Geteborg na Švedskem. Raziskava je pokazala, da ljudje na severu (Geteborg) in pri nas (Maribor) razmišljajo in odgovarjajo na postavljena vprašanja podobno in da niso prisotna izrazita odstopanja. Tako smo ugotovili, da se prebivalci tako v Mariboru kot v Geteborgu v veliki meri strinjajo s prisotnostjo stigmatizacije v psihiatriji. Tudi vzroki prisotnosti stigmatizacije v psihiatriji so pri obeh skupinah anketirancev dokaj podobni. Rezultati raziskave so pokazali, da družba duševne motnje pozna, saj je le 5% anketiranih odgovorilo, da pojma duševna motnja ne pozna. Ugotovili smo, da je diskriminacija ljudi z duševno motnjo v družbi še vedno zelo prisotna. Z interpretacijo zbranih podatkov smo ugotovili, da je možno doseči destigmatizacijo bolnikov z duševno motnjo predvsem s pogovori o duševnih motnjah v družbi. Kar 68% vseh anketiranih je mnenja, da socialni standard ljudi v družbi vpliva na pogostost stigmatizacije. Stigmatizacija v psihiatriji predstavlja velik problem za bolnike z duševno motnjo, njena rešitev pa se vidi v ukrepih destigmatizacije. In my diploma work I present the development of psychiatry and stigmatization through history, mental disorders, medical team in psychiatry, and mental disorder treatment. The diploma work consists of a theoretical and an empirical part. The theoretical part presents stigmatization in psychiatry and its causation, presence of stigmatization in society, destigmatization, and role of nurses in destigmatization. It also presents how stigmatization affects the quality of life of patients with mental disorder. The empirical part of the diploma work presents a research, research results as also a debate. The research includes random passersby in the cities of Maribor in Slovenia and Göteborg in Sweden. The research showed people in the North (Sweden) and further down South (Slovenia) think and answer similarly to posed questions, there are no significant deviations present in their answers. Thus we have found out how citizens of Maribor as citizens of Göteborg largely agree there is a presence of stigmatization in psychiatry. Both groups of interviewees also see similar reasons for stigmatization in psychiatry. Research results have shown the society is well aware of mental disorders, since only 5% of interviewees have answered that they are not familiar with the term mental disorder. We have also found out that discrimination of people with mental disorders is still very present in the society. Interpretation of collected data gives us reason to believe that destigmatization of patients with mental disorders is possible mainly through conversation about mental disorders in the society. 68% of all interviewees believe that social standard in the society affects the frequency of stigmatization. Stigmatization in psychiatry presents a substantial problem for patients with mental disorder, while the solution has been identified in actions of destigmatization.