GEOGRAFSKE EKSKURZIJE V DEVETLETNI OSNOVNI ŠOLI - Rakuša, Silva (S. Rakuša, 2010)
Nova devetletna šola je prinesla vrsto sprememb tudi na področju pouka geografije. Pouk geografije posreduje temeljna znanja, ki so potrebna za razumevanje Zemlje kot življenjskega prostora, ki ga moramo ohraniti za današnje in prihodnje generacije. Cilj prenove osnovne šole je pri učencih doseči boljše, predvsem pa trajnejše in bolj uporabno znanje. Sodobni pouk poudarja tiste didaktične sisteme, ki od učencev zahtevajo aktivnejšo vlogo in geografija te možnosti ponuja. (Bevc, 1997). Praktično delo učencev in živa izkušnja v okolici so pogosto omenjene poti, ki povečujejo motivacijo učencev in spodbujajo lastno iniciativo, kreativnost in odgovornost. Namen diplomskega dela je predstaviti ekskurzijo kot pomembno didaktično obliko in metodo dela v osnovni šoli. Ekskurzija ponuja učencem možnost, da preko neposredne prostorske stvarnosti sami prihajajo do geografskih spoznanj. Učenci na ekskurziji poglabljajo pridobljena znanja, se urijo v uporabi metod kot so kartiranje, orientacija, anketiranje, merjenje. Ekskurzije so dobra priložnost za medpredmetno povezovanje. Vsaka ekskurzija postavlja učiteljem visoke zahteve: organizacijske naloge, didaktična in metodična priprava povezana z veliko porabo časa, kakor tudi izvedba ekskurzije same. V teoretičnem delu je predstavljen krajši zgodovinski pregled šolskih geografskih ekskurzij, opredeljen je pomen ekskurzij, predstavljene so posamezne faze ekskurzije in terenske učne metode, ki jih uporabljamo pri učenju geografije na prostem. V empiričnem delu so predstavljene štiri geografske ekskurzije za učence od 6. do 9. razreda osnovne šole v različne naravnogeografske pokrajine v Sloveniji. Die neue neunjährige Grundschule hat eine Reihe von Änderungen im Bereich des Geographieunterrichts mitgebracht. Der Geographieunterricht vermittelt das Grundlagenwissen, das für ein Verständnis der Erde als Lebensraum, den wir für heutige und zukünftige Generationen erhalten müssen, notwendig ist. Das Ziel der reformierten Grundschule ist die besseren, nützlichen Kenntnisse bei den Schülern zu erreichen. Der gegenwärtige Unterricht betont die didaktischen Systeme, die von den Schülern aktivere Arbeit erfordern (Bevc, 1997). Geographie als Schulfach bietet den Schülern verschiedene Möglichkeiten beim Unterricht aktiv, tätig zu sein. Praktisches Tun der Schüler vor Ort und lebendige Erfahrung der eigenen Umwelt sind häufig genannte Wege einer Motivationssteigerung und gezielten Förderung der Eigeninitiative, Kreativität und Verantwortungsbereitschaft. In meiner Diplomarbeit wollte ich die Exkursion als eine wichtige didaktische Form und Methode des Unterrichts in der Grundschule vorstellen. Die Exkursion bietet dem Schüler die Möglichkeit, in der originalen Begegnung mit dem Raum unmittelbar zu geographischen Erkenntnissen zu gelangen. Die Schüler vertiefen die gewonnenen Kenntnisse. Fachspezifische Methoden, wie Kartierungen, Umfragen, Raumorientierung, verschiedene Messungen werden ausgeführt. Häufig ergibt sich die Möglichkeit für den fachübergreifenden Unterricht. Jede Exkursion stellt auch hohe Anforderungen an die verantwortlichen Lehrer: die vielfachen organisatorischen Aufgaben, didaktische und methodische Vorbereitung, die mit mehr zeitlichen Aufwand verbunden ist und die Ausführung der Exkursion selbst. Im theoretischen Teil wird ein historischer Überblick über die Exkursionen gegeben, die Bedeutung der Exkursionen wird definiert, die einzelnen Phasen und die Lehrmethoden, die man beim Unterricht im Freien gebraucht, werden vorgestellt. Im empirischen Teil stelle ich vier geographischen Exkursionen in verschiedene Gebiete des Sloweniens vor. Die Exkursionen sind für die Schüler von der 6. bis zur 9. Klasse gedacht.