VLOGA ODRASLEGA PRI IGRI OTROK - Borić, Tihana (T. Borič, 2010)
Osnovni namen diplomske naloge je bil ugotoviti in preučiti odnos staršev do igre otrok in morebitna odstopanja z ozirom na okolje, v katerem živimo. Kot prvo smo hoteli predstaviti pomen igre v otrokovem razvoju in življenju, saj menim, da je igra dejavnost, ki ima velik pomen in daje pečat srečnemu otroštvu otroka. Otrok preko igre spoznava okolje, v katerem živi, in si preko nje ustvari svoje poglede na svet. Otrokova igra je smiselna, saj preko igre izraža samega sebe. Skozi igralne aktivnosti si otrok razvije mišljenje, se uči obvladovanja čustev ter ugotavlja svoje zmožnosti. V veliko pomoč pri raziskovanju neznanega sveta so otroku prav starši. Ti mu pomagajo odkrivati svet okoli sebe. Otroku pomeni igra resno delo in mu nudi vse tisto, za kar je v resničnem življenju še premajhen. Starši imajo pomembno vlogo pri oblikovanju prostora in pri zbiri igrač. Zato morajo otroku omogočiti, da se čim več igra. Starši imajo pomembno vlogo pri oblikovanju prostora in pri zbiri igrač. Igra pomeni otroku največ, čeprav se sam tega niti ne zaveda. Bodite vi tisti, ki mu boste pokazali pravo pot. S povzetki raznih avtorjev, ki so raziskovali pomen igre, bomo poskusili približati težo igre. Mogoče boste tudi sami spoznali, da je tudi vaše življenje zaznamovala igra. Ste mogoče bili za kaj prikrajšani? So vaši starši bili pravi usmerjevalci v vaši igri? Je spomin na vaše otroštvo zaznamovala prav igra? Če ste se kdaj spraševali po tem, vam podajamo odgovore v pomoč. The fundamental objective of this degree dissertation is to establish what is and examine the attitude of parents to child play and any discrepancies with respect to the environment in which we live. As the primary focus I sought to present the importance of playing in a child’s development and life, as I think playing is an activity having great impact on a child’s childhood happiness. Through playing a child gets to know the environment in which he or she lives and through it creates his or her outlook on the world. Child play is necessary because it is through playing that one expresses oneself. Through the activity of playing a child develops the process of thinking, learns to control emotions and discovers his or her capabilities. Of great assistance in discovering the unknown world for a child is certainly his or her parents. They do help a child discover the world around him or her. Playing means to a child real work and offers that which in the real world is still lacking. Parents have an important role in shaping the play area and selecting toys. So as parents we must make it possible for our children to play as often as they can. Playing means so much to a child even though he or she may be unaware of this. You should be the one to point him or her in the right direction. With summaries of various authors studying the importance of playing I shall seek to weigh up the importance of playing. It is possible that you yourselves will come to understand how your life was shaped by playing. Were you left short? Were your parents the right guides in your playing? Are your childhood memories dominated by playing? If ever you have wondered about this I offer you certain answers that may be of help.