TVORJENJE MISELNEGA VZORCA PRI OPISU PREDMETA IN PRETVORBA V ZAPISANO BESEDILO - Štuhec Kuri, Vida (V. Štuhec Kuri, 2010)
Pri obravnavi neumetnostnih besedil v četrtem razredu osnovne šole, se drugi funkcionalni cilj glasi: Učenci sprejemajo in tvorijo svoji starosti ustrezna pisna besedila. Iz tega funkcionalnega cilja izhaja podrejeni cilj, ki pravi: Učenci berejo strokovna in publicistična besedila ter sami tvorijo podobna strokovna besedila. Tukaj v učnem načrtu zasledimo poljudnoznanstvena besedila, povezana s temami drugih predmetnih področij, kot so opis življenja, opis predmeta, navodilo za delo, ipd. Izbor moje teme za diplomsko nalogo je povezan prav z opisom predmeta. Po branju neumetnostnega besedila, opis predmeta, sem preverjala ali so učenci sposobni izluščiti iz besedila ključne besede in bistvene podatke. Preverjala in primerjala sem razumevanje prebranega neumetnostnega besedil med dvema skupinama, samostojno izdelavo miselnega vzorca ter pretvorbo le-tega v zapisano besedilo. Obenem sem preverjala tudi besedišče učencev četrtega razreda. Dve skupini učencev sem izbrala in interpretirala rezultate glede na uporabo različnih didaktičnih gradiv saj je skupina A pri pouku slovenščine uporabljala gradivo iz katerega so bile naloge, skupina B pa je pri pouku slovenščine uporabljala drugo gradivo, ki ima drugačen sistem reševanja nalog. Didaktično gradivo, ki ga pri pouku slovenščine uporabljajo učenci skupine B, ne vsebuje pojmovnih map in hkrati delo z njimi ni predvideno. Torej sem pričakovala, da bodo rezultati skupine A boljši, kajti navajeni so na sistem dela, ki ga narekuje delovni list. Rezultati so bili pridobljeni s pomočjo reševanja nalog, ki je potekalo na dveh šolah pod natanko enakimi pogoji. By examining the non-literary texts in the fourth class of the primary school, the second functional aims read as follows: Pupils percept and form adequate written texts appropriate for their age. A subordinate aim derives from the functional aim, which states: Pupils read technical manuals and publicistic texts and they form similar professional texts. Popular science texts can be found in the curriculum connected with themes from other subject areas, like a description of life, a description of an object, directions for work etc. The theme choice for my diploma paper is closely connected with the object description. After reading of the non-literary, a description of an object, I tried to examine if the pupils are able to infer from the non-literary text the key words and essential data. And what is more, I compared the understanding of the read non-literary text among two groups, individual making of the mind map and its transformation into the written text. At the same time the vocabulary of the fourth-class pupils was examined. I have chosen two groups and interpreted the results according to the usage of different didactic materials because the group A has used, in the Slovene lessons, materials which included also the tasks, while the group B has used the materials from other sources. Therefore, I expected better results from the group A, because they are more familiar with the system dictated by the worksheet. The results were acquired with the help of solving tasks, which took place on both schools under equal circumstances.