Sprememba načina zbiranja in ravnanja z odpadno embalažo : diplomsko delo univerzitetnega študijskega programa Logistika sistemov - Vogrin, Katarina ([K. Vogrin], 2010)
Zavedamo se, da je v današnjem casu zelo pomembno varovati okolje. Zato moramo osvestiti sami sebe in soljudi o tem, kako pomembno je, da poskrbimo za cisto okolje in primerno odstranjevati ter locevati odpadke. Ce nam ni vseeno za okolje, v katerem živimo in delamo, nam z vsakim dnem postaja bolj jasno, da bomo morali svoje ravnanje z odpadki korenito spremeniti. Bolj ko smo ekološko ozavešceni in gojimo spoštljiv odnos do narave, tem bolj nam narava nudi tisti lep košcek sebe, s katerim navdihujemo svoje življenje v njem. Okolje, kjer ga manj obremenjujemo z odpadki, nam je vsem v veselje in je podlaga za zdravo življenje. Pojavlja se problem, kako in na kakšen nacin pravilno odstranjevati vso embalažo, ki nam ne služi vec. Kateri je pravzaprav pravi nacin ravnanja z odpadno embalažo pa skušamo ugotoviti prav v naši nalogi. Ena izmed rešitev je tudi loceno zbiranje. Loceno zbiranje odpadkov je enostavno, zahteva pa, da ljudje, ki se odlocijo zanj, nekoliko spremenijo svoje navade, kar pa dostikrat ni enostavno. Na zbirnih mestih po svetu, na tako imenovanih ekoloških otokih, že locujejo odpadke, ki jih lahko ponovno uporabimo, in sicer: steklo, papir, plocevinke, plasticne mase in drugo. S takšnim pravilnim ravnanjem bi prišli do zaželenih rezultatov. Tako bi zmanjšali kolicino odpadkov, ki se jo odloži na odlagališce, varovali bi naravo in ohranjali naravne vire. S tem bomo privarcevali z dragocenim prostorom za odlaganje, industriji bi vracali surovine za proizvodnjo novih izdelkov in s tem tudi ustvarjali nova delovna mesta (v predelovalni industriji). Tudi zmanjševanje odpadkov na izvoru zajema spremembo družbenih navad, obnašanje pri potrošnji, spremembo odnosov do odpadkov. Vse to so ustrezni nacini za ohranjanje lepe narave in naše bolj zdravo bivanje v njej. We are well aware that in these times it is important to protect the environment. Therefore we must enlighten ourselves and others about the importance of taking care of the environment and eliminating and separating waste. If we care about the environment in which we live in and work, it becomes clear to us, that we will have to make a drastic change in the way we manage waste. The more ecologically conscious we are and treat nature with respect the more nature gives back its beautiful piece of self with which our lives are ruptured in. The environment which is less loaded with waste makes us happy and is the basis for a healthy living. The problem of how to deal with packaging when we no longer need it occurs. What is in fact the appropriate way of managing packaging waste? That is the research of this thesis. One of the solutions is a separate collection of waste. Separate collection of waste is simple but demands changes in the habits of people who decide to act in such manner. Although changing one’s habits is often not simple. At collection sites, the so-called bring banks, waste which can be reused, such as glass, paper, cans, plastics and other materials, is already separated. Such an appropriate manner of sorting waste leads us to the desired results. We decrease the amount of waste dumped at landfills, protect the environment and preserve natural sources. This way of disposing waste saves precious space for waste dumping, returns raw materials to the industry for the production of new products and can create new workplaces (in the recycling industry). Reducing waste also demands a change in people’s habits, spending behaviour and their attitude towards waste. All of these are the appropriate ways of preserving beautiful nature and our living in it.