KRŠITEV POGODBE IN SANKCIJE V ANGLEŠKEM PRAVU - Skledar, Monika (M. Skledar, 2010)
V diplomskem delu predstavim sankcije kršitev pogodb v angleškem pravu. Za boljše razumevanje, podam na začetku kratek opis razvoja pogodbenega prava ter dva tipična sistema, ki sta se razvila v angleškem pravu, in sicer sistem common law in sistem equity. Čeprav sodišča niso več ločena na tak način, je še vedno potrebno ločevati sankcije common law in sankcije equity. Na kratko opišem tudi učinke in vrste kršitev. Najpogostejša oz. najsplošnejša sankcija common law je odškodnina. V nadaljevanju navedem in opišem različne kriterije in izračune odškodnin. Prikažem, da se stranki pogodbe lahko tudi sami dogovorita o odškodnini kadar pa stranki odškodnine nista določili, se uporabi quantum meruit oziroma primerna odškodnina. Možna je tudi restitucija, in sicer v primeru, kadar stranka ni prejela, kar je plačala. Ob neprimerni uporabi odškodnine se, po preudarku sodišča, uporabijo sankcije po equity to sta izpolnitveni zahtevek in injunction. Vse opisane sankcije podkrepim s primeri iz sodne prakse, kajti angleško pravo temelji na sodni praksi oziroma je pravo primerov (case law). Na koncu diplomskega dela predstavim roke za zastaranje zahtevkov. In this diploma I tried to present, what are the remedies for breach of contract in English law. In the beginning, to better understand, I give a brief description development of contract law and two typical systems, which were developed in English law, and these are the common law system and the system of equity. Although the courts are no longer separated in such a way, it is still necessary to separate remedies under common law and equity remedies. In short I describe the effects and types of breach. Most frequent and most general common law remedies are damages. There are various criteria and calculations for it, which I have identified and described. The parties of contract can also agree what it should be compensated for the infringement. Where damages cannot be required because damages has not been determined, quantum meruit is used or adequate compensation. It is also possible restitution, where one party has not received, what it had paid. Where damages is inappropriate to use, and at the discretion of the court to apply the remedies under equity. These two are the specific performance and injunction. Any remedies that I described, I reinforced with examples from case law, because English law is based on case law, or it is the "case law". Finally, in the thesis I also present time-barred claims.