SPODBUJANJE USTVARJALNEGA UČENJA IN POUČEVANJA - Trop, Janja (J. Trop, 2010)
V diplomski nalogi sem preučila odnos do ustvarjalnosti, razvijanja idej, ustvarjalnega razmišljanja, vzpostavljanja ustvarjalnega okolja in podpore ustvarjalnih posameznikov. Posvetila sem se odnosu med ustvarjalnostjo, inteligentnostjo, izobraževanjem ter učitelji. V naših šolah se vedno bolj uveljavljajo razne metode, oblike, sistemi, ki težijo k temu, da bi bil pouk bolj zanimiv, drugačen, ustvarjalen in odprt za spremembe ter prilagodljiv na današnji čas. Naloga današnjega učitelja je, da poleg izobraževanja spodbuja tudi ustvarjalnost otrok in jim omogoči stik z lastnimi potenciali. Jim pomaga, da izražajo svojo domišljijo in ideje, da kritično razmišljajo, in jim pomaga, da si sami pomagajo s svojo ustvarjalnostjo v nepredvidljivih situacijah v življenju. Kadar otrok izgubi stik z lastno ustvarjalnostjo, se ne more več soočiti z vsakdanjimi težavami, pritiski, izzivi itd. Empirični del temelji na anketiranju učiteljev razrednega pouka. Opredeljuje raziskovalna vprašanja, vezana na ustvarjalnost na učiteljevo delo, in raziskovalna vprašanja, vezana na ustvarjalnost v izobraževanju. In this thesis I have studied the attitude to creativity, developing ideas, creative thinking and supporting creative individuals. I have also studied the relationship among creativity, intelligence, education and teachers. Nowadays schools are introducing different methods, ways and systems in order to make lessons more interesting, different, creative and open to variations as well as adaptable to modern times. The role of a modern teacher is not only to educate but also to encourage the creativity of children and also to enable them to discover their potentials. In addition, he helps them to express their imagination, and function normally even in unpredictable situations. When a child looses the contact with his own creativity, he is unable to face his daily problems, pressures, challenges, etc. The empirical part of this thesis is based on the results of the questionnaire for teachers teaching pupils in the first four classes in primary school. The questions define creativity and teachers work connected with creativity in education.