VEGETARIJANSTVO IN GIBALNE DEJAVNOSTI OTROK - Ašenberger, Renata (R. Ašenberger, 2010)
Vsebina diplomskega dela je usmerjena v vegetarijanstvo in gibalne dejavnosti otrok in je razdeljena na dva dela. V teoretičnem delu je predstavljen pomen zdrave prehrane v predšolskem obdobju, pojem vegetarijanstva in vzroki zanj, vegetarijanstvo pri otrocih in gibalni razvoj otroka v predšolskem obdobju. V empiričnem delu so predstavljeni rezultati raziskave, ki smo jo izvedli med starši vegetarijanci, ki imajo predšolske otroke, v starosti od 1 do 6 let. Z raziskavo smo želeli ugotoviti, kakšna oblika vegetarijanskega prehranjevanja prevladuje pri starših vegetarijanskih otrok, ali tako prehranjujejo tudi svoje otroke, kdo ali kaj je najbolj vplival/o na njihovo odločitev, kakšni so razlogi za vegetarijanstvo, kako prehranjevanje staršev vegetarijancev sprejema družina in bližnja okolica in ugotoviti, ali se starši vegetarijanci sami redno ukvarjajo s športom ter v športne dejavnosti vključujejo tudi svoje otroke. Ugotovili smo, da je največ anketiranih staršev Lakto-ovo vegetarijancev, ki, enako kot sebe, prehranjujejo tudi svoje predšolske otroke. V večini so na njihovo odločitev vplivali lastni notranji občutki, pri razlogih za vegetarijanstvo pa so prevladovali prav moralno-etični razlogi, saj se vegetarijanci zavedajo, da imajo tudi druga živa bitja čustva, ki so podobna našim. Družina staršev vegetarijancev in bližnja okolica v večini dobro sprejemata njihov način prehranjevanja. Rezultati anketiranja kažejo tudi, da se večina staršev vegetarijancev redno ukvarja s športom in so gibalno-športno aktivni skupaj s svojim otrokom. Starši se zavedajo pomembnosti gibalne dejavnosti otroka. Kar nekaj otrok je vključenih v organizirane športne dejavnosti, starši pa kot vzrok za vključitev v največji meri navajajo izboljšanje gibalnih sposobnosti otroka. The content of the degree paper is mainly concentrated on vegetarianism and the physical activities in children and is divided into two parts. The theoretical part presents the importance of a healthy diet in the preschool period, the concept of vegetarianism and the causes for it, vegetarianism in children and the motor development of a child in the preschool period. The empirical part presents the results of a research made among parents with preschool children at the ages of 1 to 6. The purpose of the research was to find out what sort of vegetarian diet prevails in parents of preschool children, whether they give this type of food to their children, who or what influenced their decision the most, what are the reasons for vegetarianism, how the diet or vegetarian parents are perceived by the family and their surroundings, whether vegetarian parents do sports on a regular basis and whether they include their children into sport activities. The findings showed that the majority of interviewed parents are lactovegetarians who nourish their preschool children with the same type of food. In majority of the cases their decision was influenced by their inner feelings. The nature of the prevailing reasons for having chosen vegetarianism were ethical, being aware that other beings have feelings, similar to ours, as well. The family of vegetarian parents and their surroundings accept their dietary manners well in most cases. The results of the research show that most vegetarian parents regularly do sports and are physically active together with their child. Parents are aware of the importance of the child's physical activity. Quite some children participate in organised sport activities. Mostly, parents involve their children in sports due to the improvement of the child's motor abilities.