PRENOVA PROIZVODNEGA PROCESA V PODJETJU BOVIS D.O.O. - Vivod, Iztok (2010)
Podjetja, ki se srečujejo na konkurenčnem trgu in kjer preživijo le tisti, ki ob minimalnih stroških ponujajo najvišji nivo storitev, oziroma največjo kvaliteto proizvodov, morajo biti čimbolj notranje urejena. Vsakršno nepotrebno delo, neurejena proizvodnja, neurejeno in nepregledno papirno poslovanje ima za posledico izgubo konkurenčne prednosti. Še tako urejeno podjetje se prej ali slej sreča s konkurenčnim podjetjem, ki ima določena procese boljše organizirane, kar predstavlja določeno grožnjo podjetju za nadaljnji obstoj in razvoj. Smisel tržnega gospodarstva je ravno v nenehnih izboljšavah samega poslovanja in preživetju najbolj prilagodljivih. Diplomska naloga je v osnovi razdeljena na dva dela. Prvi del opisuje stanje v podjetju Bovis d.o.o. in probleme, ki nastajajo v samem poslovanju podjetja. Drugi del pa poskuša s predlogi za izboljšanje poslovanja doseči zmanjšanje časov in stroškov v sami proizvodnji in s tem posledično zagotoviti konkurenčnejše poslovanje. Na začetku bomo opisali samo podjetje in v drugem poglavju teoretično predstavili proizvodne procese. V tretjem poglavju bomo spremljali in beležili sam proizvodni proces, v četrtem poglavju pa predlagali izboljšave in predstavili dejanske prednosti, ki jih te izboljšave prinašajo. Company, that meet on competitive market, where go through only that that next to minimal costs offer highest level service and largest quality of products, must to be extremely internally arranged. Any unnecessary work, untidy production, untidily paper business, considers loss of competitive advantage consequence. Still such tidy company meets with competitive company sooner or later, that has chosen processes better organised, which is presenting certain threat to company for further existence and development. Sense of free enterprise is just in incessant improvements of alone business and to survival the most adjustable. Dissertation is divided into two parts in base. First part describes condition in company Bovis d.o.o. and problems, that they are occurring in alone business of company. Second part tries to achieve reduction of times with proposals for improvement of business and of costs in alone production and with this consecutively to assure more competitively business. We will describe only company at the beginning and introduce production processes theoretically in other chapter. In third chapter will be monitoring and they wrote down alone production process, suggested improvements to chapter in fourth and introduced real advantages, that these improvements are bringing them.