TOPOGRAFSKI POPIS CERKVA V ŽUPNIJI SLOVENSKA BISTRICA - Kostanjšek, Simona (S. Kostanjšek, 2010)
Diplomsko delo z naslovom Topografski popis cerkva v župniji Slovenska Bistrica vsebuje natančen opis petih cerkva. Pri vseh objektih je predstavljena njihova geografska lega, lega v naselju, zgodovina, opredeljeno je lastništvo, opisana je arhitektura, popisana in opisana oprema. V posebnem poglavju so izpostavljena odprta vprašanja glede opreme, njenega premeščanja v sami stavbi ali med obravnavanimi objekti, opreme, ki se v literaturi omenja, a je v nobenem od teh objektov danes ni najti in podobno. Posebej pa je obravnavan glavni oltar v podružnični cerkvi Sv. Jožefa, kjer je z natančno slogovno analizo podkrepljena Vrišerjeva atribucija Jožefu Holzingerju. Namen naloge je vzpostaviti osnovo za nadaljnja raziskovanja, ugotoviti, kdaj je bila gradbena in umetniška dejavnost na tem območju najmočnejša, kateri avtorji so bili najdejavnejši in sistematično zbrati ter s topografskimi metodami nadgraditi podatke iz literature. Cilj je tekstualno smiseln in pregleden izdelek, ki omogoča razširjene in poglobljene študije. Diploma thesis entitled by Topografski popis cerkva v župniji Slovenska Bistrica contains a precise description of five churches. All of the structures are presented through their geographical position, position in settlements, history, ownership, architecture and listed furniture. Dilemmas about furniture, its transference inside a particular structure or between below stated structures and about furniture mentioned in literature but gone, are summed up in a special chapter. A great stress is laid on the main altar in succursal church of St. Joseph where one can find a Vrišer’s attribution to Jožef Holzinger. The purpose of this diploma thesis is to establish a groundwork for further researches, to find out when activities in architecture and art were at their height, which authors were most active and to systematically assemble data found in literature. The result is textually reasonable and surveyable diploma thesis, which enables more accurate studies.