ORGANIZACIJA ZDRAVJA IN VARNOSTI NA DELOVNEM MESTU - Zlodej, Smiljana (2010)
Z diplomskim delom smo želeli ugotoviti kako pogoste so poškodbe na različnih delovnih mestih, kako zaposleni upoštevajo zakone in pravila organizacije, da bi delo potekalo s čim manj poškodb. Zanimalo nas je tudi, kako se zaposleni zaščitijo, katerim nevarnostim so izpostavljeni, ustrezna opremljenost delovnih prostorov in če imajo vsi zaposleni opravljen zdravniški pregled in varstvo pri delu. Zavedamo se, da ni namen dobre prakse varnosti in zdravja pri delu samo opravljanje ocen in izvajanje storitev, temveč skrb za zdravje delavcev in njihovo delazmožnost, ki ju je potrebno varovati, vzdrževati in spodbujati. Namen zdravja in varnosti pri delu je služiti zdravju in socialnemu blagostanju posameznika in skupnosti. Strokovnjaki s področja zdravja in varnosti pri delu morajo zagotavljati ustrezne informacije delodajalcem in delavcem o stopnji znanih in možnih poklicnih tveganj na delovnem mestu. Delavci morajo biti v središču pozornosti zdravja in varnosti pri delu iz dveh razlogov: prvič, gre za njihovo zdravje in varnost drugič, prav tako kot delodajalec, so tudi sami odgovorni za svoj prispevek k varnosti. Tudi če delodajalec vzorno skrbi in pripravi varstvene ukrepe v podjetju, je za izvajanje slednjih potrebna tudi pripravljenost in volja zaposlenih, da bi zmanjšali tveganja. Predvsem je potrebno posvetiti ustrezno pozornost temu, da zaposlimo pravega delavca na pravo delovno mesto gre za ustrezno kvalificiranega delavca z ustreznimi psihofizičnimi sposobnostmi in osebnostnimi lastnostmi. Pri prvi teoretični in praktični usposobljenosti za varno delo novinca na delovnem mestu je priporočljivo uporabiti znanje in izkušnje že zaposlenih delavcev. To tudi pomeni, da morajo biti delavci sami prepričani o tem da so varnostni ukrepi potrebni in jih podpirajo. Diplomsko nalogo sestavljata dva dela: - teoretične del: kjer so opisani začetki in razvoj varstva pri delu, osebna varovalna oprema, kako se zaščititi pred poškodbami, opremljenost z varnostnimi znaki in - empirični del kjer je predstavljen vzorec anketirane populacije narejene v kovaški industriji UNIOR d.d. Zreče. Dobljeni podatki so prikazani s pomočjo grafov. With this diploma task we tried to state how often injuries at different posts occure, whether and how the employees respect the laws and rules of the company in order for work to run with as little injuries as possible. We were also interested in workers' protection, what danger they are exposed to, adequate fittings of working area and whether all the workers have a certificate of health state and safety at work. We are well aware of the fact, that an intention of good practice in safety and health is not only estimating and providing services, but as well includes health care of workers and their work abbilties, which need to be protected, maintained and stimulated. The prime intention of health and safety at work is to serve health and social well-being of individual and society. The experts in health and safety sphere at work are obliged to provide adequate information to employers and workers about known and possible occupational risks at work place. Workers are the most important as far as health and safety are concerned for two reasons: first, it is about their health and safety second, they are as well responsible for their contribution for safety as the employers are. Even if an employer carefully provides and prepares precautious (safety) measures in the company, it is still necessary that workers themselves are aware that they are responsible for diminshing risks, too. Most of all it is necessary to pay appropriate attention in order to employ the worker for the right post here we talk about an adequatly qualified worker with suitable psychophysical abilities and personal characteristics. At first theoretical and practical qualifications for safe work of a new worker, it is recommended to use knowledge and experience of already employed. That means, that workers themselves must be absolutely certain that safety (precaution) measures are necessary and that they support and respect them. The diploma task consists of two parts: - the theoretical part describes the beginnings and development of safety at work, personal protective equipment, how to protect yourself from injuries, outfitting with safety signs - the empirical part presents the results of a survey conducted at blacksmith industry UNIOR d.d. Zreče. The data acquired are presented with two graphs