VLOGA BARV V OGLAŠEVANJU - Florjančič, Mojca (M. Florjančič, 2010)
Za oglaševanje lahko torej rečemo, da je vsiljena komunikacija in da nas dobesedno zasleduje na vsakem koraku. Mediji so torej tisti, ki prinašajo poleg informacij in izobraževalne vsebine tudi oglasna sporočila, ki se jim nikakor ne moremo izogniti. Glavni namen oglaševanja je nedvomno predstavljanje in informiranje o novih proizvodih na trgu potrošnikom, a žal to prikazovanje ni vedno najbolj realno. Velikokrat pretirava o dobrih lastnostih izdelka in je prenapihnjeno. Končni cilj je prav gotovo prodaja in dobiček. Res je, da se imajo porabniki možnost se sami odločiti kaj bodo kupovali, a oglaševalci imajo po našem mnenju vsekakor velik vpliv na odločitve potrošnikov. Potrošniki v oglasih velikokrat zaznajo zasebno srečo in na nek način tudi socialni uspeh. Konkureca postaja vedno ostrejša in podjetja so skoraj prisiljena vedno bolj in vedno znova potrjevati in boriti za svoj prostor na trgu. Okolje v katerem živimo, je polno barv. Četudi nanje zavestno nismo pozorni, na njih podzavestno različno reagiramo. Močnega vpliva barv na človeško obnašanje se zavedajo tudi oglaševalci. Na današnjem trgu, kje vlada močna konkurenca, se morajo oglaševalci še posebej potruditi. Oglas mora pritegniti potrošnikovo pozornost. Zelo pomembno je, da proizvajalec določi, kateri ciljni skupini je njegov izdelek namenjen, saj vsaka ciljna skupina drugače reagira na različne barve. For advertising can therefore say that it is forced upon us that communication and literally pursued at every step. The media are therefore those that pay in addition to information and educational content and advertisements to them in any way can not be avoided. The main purpose of advertising is undoubtedly the presentation and information on new products to market to consumers, I am afraid that a show is not always the most realistic. Often exaggerate the good qualities of the product and is grossly inflated. The ultimate goal is certainly sales and profits. It is true that consumers have the opportunity to decide themselves what to buy, but advertisers have in our view, certainly a major impact on consumer choices. Consumers in the advertisements often perceived personal luck and in some ways also a social success. Competition is becoming fiercer and companies are almost forced to be increasingly and repeatedly validated and fight for his place in the market. Environment in which we live is full of colors. Even if we consciously pay attention to them, they are subconsciously react differently. Strong influence of colors on human behavior are aware of the advertisers. In today's market, where there is intense competition, the advertisers must especially make an effort. Your ad should attract consumer attention. It is very important that the manufacturer determines which target group, its product is, because each target group reacts differently to different colors.