PRIMERJAVA NEKATERIH ELEMENTOV PROMETNE VZGOJE V SKLOPU NARAVOSLOVJA NA PORTUGALSKEM IN V SLOVENIJI - Janžič, Lea (L. Janžič, 2009)
POVZETEK Diplomska naloga predstavlja primerjavo nekaterih elementov prometne vzgoje v sklopu naravoslovja na Portugalskem in v Sloveniji. Pri tem je naloga vsebinsko orientirana na primerjavo učnih ciljev, na literaturo, ki jo uporabljajo učenci in učitelji pri obravnavi učne snovi in na izobraževalno-komunikacijsko tehnologijo, ki jo uporabljajo pri pouku prometne vzgoje. Prav tako je naloga osredotočena na potek medpredmetne povezave pri pouku ter na sam vzgojno-izobraževalni proces prometne vzgoje in ali je le-ta na Portugalskem drugače izvajan kot pri nas. Predstavljeni sta tudi državi Portugalska in Slovenija ter njuna zgodovina. V nalogi je opisan šolski sistem od najzgodnejšega izobraževanja do univerzitetne izobrazbe in učni načrt za naravoslovje, kjer je izpostavljeno medpredmetno področje prometne vzgoje. Z metodo primerjalne analize pouka prometne vzgoje v sklopu naravoslovja na Portugalskem in v Sloveniji, je ugotovljena razlika v postavljenih ciljih, literaturi, izobraževalno-komunikacijski tehnologiji in v medpredmetni povezavi. Primerjan je sam učni proces prometne vzgoje na Portugalskem in pri nas, kjer se kaže usmerjenost v vsakdanje življenjske situacije. Z opazovanjem je ugotovljeno, da so nekateri učni cilji primerljivi, ampak jih je na Portugalskem količinsko občutno manj. Ugotovljeno je tudi, da imajo na Portugalskem posebno literaturo namenjeno prav prometni vzgoji ter da je uporaba izobraževalno-komunikacijske tehnologije v prvem ciklu bolj izrazita kot pri nas. Razlike v pouku prometne vzgoje so vidne v sami postavitvi učnih ciljev, v medpredmetnih povezavah, kjer se dnevno prepletajo vsebine pri vseh predmetih in usmerjenosti pouka v praktično uporabo znanja. Generalno lahko zaključim, da so vsebine in znanja, ki jih morajo učenci na koncu usvojiti, primerljiva s slovenskimi, manj primerljiv pa je sam učni proces in uporaba literature, saj je na Portugalskem drugačna. ABSTRACT In my thesis I presented a comparison of some of the elements of Traffic education in connection to natural science in Portugal and in Slovenia. I concentrated on comparison of educational goals and on literature, which is used by pupils and teachers when dealing with the topic. I concentrated on the information and communication technology that is used in the lessons of Traffic education. At the same time I concentrated on the course of inter-subject connection and the intuitive instruction of Traffic education. I wanted to know if it is more approachable to the pupils in Portugal than in Slovenia. I also presented the countries Portugal and Slovenia and made a description of the history, school system and nature science syllabus, and set out the inter-subject connection field of Traffic education. With the method of comparison, I was discovering the differences between the set educational goals, literature, ICT (information and communication technology), inter-subject connection, intuitive instruction of the lessons and the orientation of Traffic education in the everyday life situations. With the observation method I discovered that the educational goals of both countries are comparable, but in Portugal the number of goals is much lower than in Slovenia. In Portugal they have a special literature for Traffic education and the usage of ICT is much more frequent in there, especially in the first triad. Differences of didactic process are visible in setting up the educational goals and inter - subject connections, where contents between themselves are being interwoven at all objects and oriented in practical use in life. In general, the knowledge of Portugal pupils is comparable to Slovene, less comparable is didacitc process and use of literature.