SPLETNE BANKE V SLOVENIJI S POSEBNIM POUDARKOM NA BANKI DIBA - Huskić, Hanka (H. Huskić, 2010)
Z uporabo elektronskega bančništva uporabniki prihranijo s časom in denarjem, saj so bančne storitve dosegljive 24 ur na dan in 365 dni v letu. Vse kar potrebujemo za uporabo, je računalnik in povezava do interneta. Prav tako omogočajo enostavnejše in cenejše poslovanje. Sodobne elektronske bančne storitve so: bančni avtomati, plačilne kartice, telefonsko bančništvo, mobilno bančništvo, internetno bančništvo in informacijski terminali. Pri elektronskem bančništvu pa je pomembna tudi varnost, za njeno zagotavljanje pa morajo poskrbeti tako banke kot tudi sami uporabniki. Praktično vse banke v Sloveniji ponujajo uporabo elektronskega bančništva, saj se zavedajo, da bodo le na ta način ostale konkurenčne. Lansko leto pa je na slovenski trg vstopila Banka Diba in kot prva ponudila stoodstotno spletno bančništvo. To pomeni, da banka nima svojih poslovalnic ampak je njeno poslovanje usmerjeno le preko spleta. Edina storitev, ki pa jo Diba ponuja je Diba račun. By using online banking users save time and money, because bank services are available 24 hours a day and 365 days a year. All we need for use is computer and connection to the Internet. They also allow simpler and cheaper business. Modern electronic banking services are: automated teller machines, pay cards, telephone banking, mobile banking, Internet banking and information terminals. For electronic banking, it is also important safety, its provision should provide both banks as well as those users. Practically all banks are offering use of electronic banking in Slovenia, because they keep in mind, that they will stay competitive only in this way. Last year on Slovene market entered Bank Diba and as first offered one hundred percent online banking. This means, that bank not has of own branches but it is only business-oriented online. The only service that is offered by the Diba is Diba account.