KONCEPT INTERAKTIVNE SPLETNE APLIKACIJE ZA NAČRTOVANJE 3D DIAGRAMOV OSVETLJEVANJA V FOTOGRAFIJI - Benko, Igor (I. Benko, 2009)
Na spletu obstaja množica fotografskih blogov in spletnih strani za učenje fotografije. Najpogostejši način prikaza informacij o postavitvi elementov osvetlitve na njih je z uporabo diagramov osvetljevanja. Za načrtovanje diagramov že obstaja nekaj rešitev, a imajo te, prav tako kot diagrami sami, veliko pomanjkljivost — prikazujejo le pogled od zgoraj na postavitev. Zaradi tega prihaja do izgube pomembnih informacij o postavitvi elementov osvetljevanja, saj se le-ti ne postavljajo le v vodoravni ravnini, ampak tudi po y osi. Rešitev bomo predstavili s konceptom 3D diagramov osvetljevanja in v obliki Flash aplikacije za načrtovanje diagramov. There are many photography blogs and web sites for learning photography on the internet. The most frequent way to display information about lighting elements arrangement is by using lighting diagrams. There are already some solutions for design of lighting diagrams, but they have, like diagrams themselves, one big drawback – they show only a view from the top. Consequently, we can lose valuable information about lighting arrangement as objects are not placed only in horizontal layout but also on vertical axis. We will present the solution with concept of 3D lighting diagrams and in form of Flash application for designing lighting diagrams.