VPLIV RAZNIH OBLIK POSPEŠEVANJA PRODAJE NA PRODAJO NOVEGA IZDELKA SMOOTHIE - Šalamun, Boštjan (B. Šalamun, 2009)
Danes je uspešno tisto podjetje, ki uspe zadovoljiti potrebe ciljnih kupcev in ponuja veliko boljše izdelke kot konkurenca, katere pa je na trgu iz dneva v dan več. Pri tem da kupci spoznajo kateri izdelki so boljši od konkurenčnih, pa ima veliko vlogo pospeševanje prodaje. Gre za marketinški instrument, ki z določenimi orodji spodbuja k bolj učinkovitemu delovanju vseh udeležencev na prodajni poti izdelka, od prodajnega osebja podjetja, posrednikov in do končnih potrošnikov. S to tematiko se ukvarja tudi to diplomsko delo, katero se osredotoča na pospeševanje prodaje novega izdelka Smoothie na trgu. Diplomsko delo zajema 8 poglavij. Po uvodu v katerem opredelimo problem, namen in cilje raziskave, je drugo poglavje namenjeno predstavitvi in opisu samega pospeševanja prodaje, ciljem pospeševanja, prednostim in slabostim, ter načrtovanju. Tretje poglavje je namenjeno zadovoljstvu kupca, kjer poskušamo, predstaviti razliko med kupcem, odjemalcem in uporabnikom, medtem ko v četrtem poglavju predstavljamo samo podjetje Fructal, z dejavnostjo, zgodovino, vizijo, strategijami in cilji, kot tudi prodajnim programom in predstavitvijo samega izdelka Smoothie. V petem poglavju pa se osredotočamo na dejansko pospeševanje v podjetju Fructal in kako le-to poteka dejansko v praksi. Šesto poglavje je nato raziskovalno naravnano, v njem pa predstavljamo rezultate raziskave, kjer smo poskušali analizirati različne tehnike pospeševanja prodaje in ugotoviti, kakšna je dejanska prodaja v treh v naprej določenih prodajalnah. V sedmem poglavju je predstavljena še raziskava o sami priljubljenosti izdelka Smoothie s pomočjo anketnega vprašalnika, nato pa sledi še sklep, skupaj s predlogi za izboljšave. Na koncu lahko sklenemo, da je pospeševanje prodaje kot element promocijskega spleta pomembno področje pri komuniciranju organizacije s potrošniki in ga ne gre zanemarjati. Heute ist nur ein Unternehmen erfolgreich, dass die Bedürfnisse von Zielkunden erfüllen kann und gibt bessere Produkte als die Konkurrenz an den Markt. Die Konkurrenz steigt aber von Tag zu Tag an. Eine wichtige Rolle, damit Kunden kennenlernen welche Produkte besser sind hat aber Forderung des Verkaufs. Es ist ein Marketing-Instrument mit spezifischen Instrumenten zur effizienten Forderung aller Teilnehmer auf dem Vertriebsweg des Produkts: von Verkaufspersonal des Betriebes, Makler und zu den Endverbrauchern. Mit diesem Thema beschäftigt sich auch dieses Diplom, das sich auf die Forderung des Verkaufs eines neuen Produkts auf den Markt Smoothie konzentriert. Dieses Diplom umfasst 8 Kapitel. Nach der Einführung in der wir das Problem, den Zweck und die Ziele der Forschung definieren, ist ein weiteres Kapitel der Darstellung und Beschreibung der Forderungen dem Ziel der Forderungen, den Stärken und Schwächen und Planung gewidmet. Drittes Kapitel ist der Kundenzufriedenheit gewidmet, wo wir versuchen den Unterschied zwischen Kunden, Nutzer und Verbraucher zu erklären, wahrend im viertem Abschnitt das Unternehmen Fructal, Handel, Geschichte, Visionen, Strategien und Ziele präsentiert werden, sowie Vertriebs-Programm und die Präsentation des Produkts Smoothie. Im fünften Kapitel konzentrieren wir uns auf die tatsächliche Forderung im Unternehmen Fructal und wie sie tatsächlich erfolgt in der Praxis. Sechstes Kapitel ist dann forschungsausgerichtet in dem wir die Ergebnisse der Umfrage vorstellen und die verschiedene Techniken und Verkaufsforderungen zu analysieren versuchen, um festzustellen, wie der tatsächliche Verkauf in den drei vorbestimmten Geschäften war. Im siebten Kapitel wird noch die Forschung über die Popularität des Produkts Smoothie durch den Fragebogen erstellt, und dann folgt noch die Entscheidung, mit Vorschlägen zur Verbesserungen. Am Ende wird der Schluss gezogen, dass die Verkaufsförderung als ein wichtiges Element des Web-Promotion-Bereich für die Kommunikation mit den Verbrauchern und Organisationen nicht vernachlässigt werden soll.