MEDIJI IN SPLET: SPLETNE IZDAJE TISKANIH MEDIJEV - Levstek, Robert (R. Levstek, 2009)
Splet postaja z razvojem vse pomembnejši medij množične komunikacije. V diplomski nalogi obravnavamo spletne izdaje tiskanih medijev, kjer nas najbolj zanima kakšna je razlika med spletno in tiskano izdajo določenega medija, zakaj in v kolikšni meri se uporabniki po informacije na splet sploh odpravljaj ter kakšne so priložnosti in izzivi medijev na spletu. Skozi teoretično analizo spoznamo modele in vzorce spletnih analitikov in se sami opredelimo do posameznih teorij. Izvedemo empirično raziskavo potreb in navad spletnih uporabnikov ter isti vprašalnik razpošljemo tudi urednikom spletnih časopisov in preverimo njihovo poznavanje lastnih uporabnikov. Ugotovimo, da spletne izdaje pri nas na trgu ne nastopajo kot samostojen medijski subjekt ter da so novice na spletu prevečkrat prepakirane iz tiskanih izdaj, to kaže na pogosto nepoznavanje spletne novičarske logike in pravil. The World Wide Web is becoming an ever increasing medium of mass communication. In this diploma thesis, we examine web editions of print media. The main focus of the work is the difference between the online and the print edition of a particular medium, moreover the question why and to what extent people avail themselves of the internet, and what the challenges and opportunities of internet media are. Through a theoretical analysis we attempt to acquaint ourselves with the models and patterns of web analysts and form an opinion on the particular theories. We then carry out an empirical research project of the needs and habits of internet users, and then send the same questionnaire to the editors of internet newspapers, thus checking their own familiarity with their users' habits. We concluded that the web editions do not occupy the role of an independent media subject and are often reproduced from print editions. This points to a lack of knowledge about the logics of web publishing and its rules.