SINHRONO RESETIRANJE OJAČEVALNIKA NABOJA - Valenko, Darko (D. Valenko, 2009)
V diplomski nalogi smo realizirali sinhrono resetiranje ojačevalnika naboja. Na začetku smo podali osnove o motorjih z notranjim zgorevanjem, za razumevanje delovnega krožnega procesa. Podali smo tudi osnove o piezoelektičnih senzorjih, za lažje razumevanje delovanja le-teh. Beseda je tekla tudi o delovanju ojačevalnikov naboja in sami problematiki, ki se pojavlja pri teh vrstah ojačevalnikov. Glavna težava ojačevalnikov naboja je lezenje (ang. 'drift') oz. neželena sprememba izhoda. Ojačevalniki naboja z visoko časovno konstanto po določenem času pridejo v pozitivno ali negativno napetostno zasičenje, zato jih je potrebno občasno resetirati oz. sprazniti integracijski kondenzator. Uporabljen ojačevalnik naboja se uporablja za merjenje tlaka v valju motorja z notranjim zgorevanjem pri razvoju in testiranju teh vrst motorjev. Testiranja so dolgotrajna, zato je sinhrono resetiranje ojačevalnika naboja nujno potrebno, da zagotovimo točne meritve tlaka med samim delovanjem motorja z notranjim zgorevanjem. In the diploma work we have implemented synchronous resetting of the charge amplifier. At the beginning we had presented some basic information about internal combustion engines for the understanding of the working cycle. Then we presented some basis about piezoelectric sensors, for better understanding of how they work. There was also talk about charge amplifiers and problems that occur in these types of amplifiers. The main problem in charge amplifiers is the drift, which is the undesired change in output over a period of time. Charge amplifiers, with high time constant go to positive or negative voltage saturation ofter a certain period of time. Because of that charge amplifiers have to be reseted, which means the integrating capacitor has to be emptied. This type of charge amplifiers are used for measuring the pressure in the internal combustion engine during the developing and testing of such types of engines. Testing takes a lot of time so synchronous resetting of charge amplifiers is needed to ensure accurate measuremens of the pressure during the operation of internal combustion engines.