VLOGA STARŠEV PRI GIBALNO-ŠPORTNI DEJAVNOSTI OTROK PTUJSKIH VRTCEV - Hotko, Vanja (V. Hotko, 2009)
Diplomsko delo z naslovom Vloga staršev pri gibalno-športni dejavnosti otrok ptujskih vrtcev je sestavljeno iz dveh delov: teoretičnega in empiričnega dela. V teoretičnem delu smo predstavili motorični razvoj otroka, vlogo in pomen družine pri motoričnem razvoju otroka, koliko časa namenijo odrasli športnim aktivnostim in kako zelo je pomemben vpliv staršev na motorični razvoj otroka. Empirični del diplomskega dela zajema ugotovitve raziskave, ki smo jih zbrali s pomočjo anketnega vprašalnika na vzorcu 105 staršev otrok ptujskih vrtcev. Namen raziskave je bil ugotoviti, kakšen vpliv in kakšno vlogo imajo starši pri motoričnem razvoju otroka glede na njihov spol, starost, poklic, izobrazbo in okolje, v katerem živijo. Pri obdelavi podatkov smo prišli do naslednjih ugotovitev: starši nimajo dovolj časa za gibalno-športne aktivnosti skupaj z otrokom ukvarjanje z gibalno-športnimi dejavnostmi staršev skupaj z otroki je odvisno od stopnje izobrazbe in deloma od starosti staršev otroci staršev, kateri so ali so bili sami športno aktivni, niso bolj športno aktivni kot otroci, katerih starši se niso ukvarjali s športom otroci, ki živijo v mestu, so več gibalno-športno aktivni kot otroci, ki živijo na podeželju starši so športno aktivni zaradi boljšega počutja in vzdrževanja telesne kondicije očetje niso pogosteje športno aktivni z otroki kot mame najpogostejši razlog staršev za neukvarjanje s športom je pomanjkanje časa. SUMMARY The diploma titled The parental role in movement/sports activity of children in Kindergarten Ptuj consists of two parts: theoretical and empirical part. In the theoretical part we presented the motorical development of children, the role and meaning of family concerning the motorical development, how much time adults dedicate their time to sport activities and how important is the parental impact on the motorical development of children. The empirical part consists of the research findings, which were acquired by a questionnaire on the pattern of 150 parents of children in Kindergarten Ptuj. The purpose of the research was to find out the parental impact and the role of the motorical development of children regarding their sex, age, profession, education and the environment in which they live. The processing of the data showed the following results: parents do not spend enough time with their children in movement/sports activities, participation in movement/sports activities of parents with their children depends on the education degree and partly on the parents age. Children, whose parents have been or were active in sport, are not more active in sport as children, whose parents did not practise any sport. Children who live in a town are more active than children who live in the countryside. Parents are active because of their wellbeing and maintenance of their physical condition. Fathers are less active with children as mothers are. The most common reason for parents not being active in sports is lack of time.