Seznanjenost pacientov s preprečevanjem nastanka osteoporoze - Grašič, Marjeta (M. Grašič, 2009)
Osteoporoza je sistemska bolezen okostja za katero je značilna zmanjšana gostota kosti, kar lahko povzroči zlom že ob manjši obremenitvi. Je bolezen starejših ljudi, predvsem žensk. Delež starejših ljudi strmo narašča, zato se tudi osteoporoza pojavlja vse pogosteje. Bolezen ponavadi odkrijemo šele takrat, ko se pojavijo komplikacije- zlomi kosti. Najpogostejši zlomi zaradi krhkosti kosti so zlom zapestja, vretenc, kolka in nadlahtnice. Medicinska sestra ima pri preprečevanju osteoporoze izredno pomembno vlogo, saj deluje tako na primarni kot tudi na sekundarni in terciarni ravni zdravstvene vzgoje. Z diplomskim delom smo želeli ugotoviti v kolikšni meri so pacienti v ambulanti za merjenje kostne gostote seznanjeni s preprečevanjem nastanka te bolezni. Predstaviti smo želeli tudi pomen sodelovanja pacienta pri preprečevanju osteoporoze, ugotoviti, kdo jih je poučil o preventivnih ukrepih, ugotoviti pogostost zlomov pri pacientih ter na kakšen način pacienti preprečujejo napredovanje osteoporoze. Pri zbiranju podatkov smo uporabili deskriptivno metodo dela. Izdelali smo tudi anketni vprašalnik in ga razdelili med trideset naključno izbranih pacientov v ambulanti za merjenje kostne gostote. Z rezultati anketnega vprašalnika smo ugotovili, da so anketirani pacienti premalo seznanjeni s preventivnimi ukrepi preprečevanja nastanka osteoporoze. Ugotovili smo tudi, da se pacienti največ seznanjajo o bolezni sami, najpogostejši zlom pri anketiranih je bil zlom v zapestju. Osteoporose ist eine systemische Knochenkrankheit, für welche eine reduzierte Knochendichte, was einen Knochenbruch schon bei einer kleineren Belastung herbeiführen kann. Diese Krankheit ist typisch für ältere Leute, vor allem Frauen. Da der Anteil der älteren Leute ständig wächst, tritt Osteoporose immer häufiger in Erscheinung. Die Brüche des Handgelenks, der Wirbel, des Hüftgelenkes und des Oberarmknochens sind die häufigsten Brüche aufgrund brüchiger Knochen. Die Krankenschwester hat eine äußerst wichtige Rolle bei der Verhinderung der Osteoporose, denn sie agiert auf der Primär-, Sekundär– und Tertiärebene der Gesundheitserziehung. Mit der Diplomarbeit wollten wir feststellen, zu welchem Ausmaß die Patienten in der Ambulanz, wo Knochendichte gemessen wird, über die Vorbeugung der Osteoporose informiert sind. Darüberhinaus wollten wir die Bedeutung der Patientenkooperation bei der Verhinderung der Osteoporose feststellen wir wollten auch herausfinden, wer die Patienten über die Präventivbehandlung informiert hat, was die Knochenbruchfrequenz bei den Patienten ist und wie die Patienten die Entwicklung der Osteoporose vorbeugen können. Bei der Datensammlung haben wir die deskriptive Methode gewählt. Wir haben auch einen Fragebogen, der unter dreißig Patienten in der Ambulanz, wo Knochendichte gemessen wird, verteilt wurde. Auf Basis der Umfrageergebnisse haben wir festgestellt, dass die Patienten ungenügend über die Präventivbehandlungsmöglichkeiten für Osteoporose informiert sind. Wir haben auch festgestellt, dass sich die Patienten meist selber über die Krankheit informieren der häufigste Bruch bei den Gefragten ist der Handgelenkbruch.