Från konflikt till samförstånd: Riksintressen i Västerbotten och Norrbotten - Nyberg Nordström, Tim; Ahlqvist, Linus (Malmö universitet, Institutionen för Urbana Studier (US), 2024)
I takt med att det sÃ¤kerhetspolitiska lÃ¤get i vÃ¤rlden fÃ¶rvÃ¤rras och Sveriges intrÃ¤de i NATO, kommer FÃ¶rsvarsmaktens markomrÃ¥den i VÃ¤sterbotten och Norrbotten bli av yttersta vikt att skydda och bevara. Ã„ven mark som sÃ¥lts av FÃ¶rsvarsmakten kan komma att kÃ¶pas tillbaka. LÃ¤gg dÃ¥ till flera redan befintliga och kommande industrietableringar som placeras i norra Norrland. Samtidigt tillhÃ¶r VÃ¤sterbotten och Norrbotten det samiska landet Sapmi, som Ã¤r en viktig plats fÃ¶r samernas ursprung och historia. OmrÃ¥det Ã¤r viktigt fÃ¶r bevarandet av deras kulturarv och i synnerhet fÃ¶r rennÃ¤ringen. Allt detta kommer skapa en stor konkurrens om marken. FÃ¶rsvarsmakten och rennÃ¤ringen Ã¤r ocksÃ¥ riksintressen som tar vÃ¤ldigt stora ytor till fÃ¶rfogande. Det kommer leda till svÃ¥ra beslut och avvÃ¤gningar fÃ¶r de offentliga organisationerna i VÃ¤sterbotten och Norrbotten. Studien syftar till att undersÃ¶ka hur de utvalda offentliga organisationerna i VÃ¤sterbotten och Norrbotten arbetar med att hantera riksintressen, samt hur samverkan och dialog fungerar mellan de olika parterna. Uppsatsen kopplar samman syftet som beskrivs ovan till teorier om wicked problems, markanvÃ¤ndningskonflikter, samverkan och makt-och maktdynamik. Â Metoderna som anvÃ¤nts i studien Ã¤r semistrukturerade intervjuer och dokumentanalyser. Resultatet visar att wicked problems, som saknar tydliga lÃ¶sningar och Ã¤r unika, Ã¤r relevanta fÃ¶r hanteringen av riksintressen i VÃ¤sterbotten och Norrbotten. Dessa intressen, inklusive rennÃ¤ringen och FÃ¶rsvarsmakten konkurrerar om stora ytor och pÃ¥verkas av vÃ¤rldslÃ¤get och klimatfÃ¶rÃ¤ndringar. LÃ¶sningar krÃ¤ver kreativitet och dialog mellan kommuner, regioner och lÃ¤nsstyrelser. Samverkan och tydlig kommunikation Ã¤r avgÃ¶rande fÃ¶r att lÃ¶sa konflikter och nÃ¥ kompromisser, sÃ¤rskilt dÃ¥ FÃ¶rsvarsmaktens intressen ofta prioriteras hÃ¶gst. Â Â As the geopolitical situation worsens and Sweden's entry into NATO, the armed forcesÂ´ land areas in VÃ¤sterbotten and Norrbotten will become ...