Lokal vägledning för resan mot det hållbara fjället : Åtgärder för en hållbar turism i Arjeplog - Swensson, Linnea; von Sydow Ulin, Sara (Malmö universitet, Institutionen för Urbana Studier (US), 2024)
Berg Ã¤r sÃ¤rskilt kÃ¤nsliga fÃ¶r mÃ¤nskliga influenser och eftersom turism kan fÃ¶rstÃ¤rka effekterna av klimatfÃ¶rÃ¤ndringar pÃ¥ dessa omrÃ¥den Ã¤r det dÃ¤rfÃ¶r viktigt med god fÃ¶rvaltning och anpassning fÃ¶r att minska risker och pÃ¥verkan (Knight, 2022; Flousek m.fl., 2015). FÃ¶r att nÃ¥ en hÃ¥llbar utveckling och undvika missfÃ¶rstÃ¥nd eller konflikter Ã¤r det vidare viktigt att fÃ¶ra in lokala invÃ¥nare bland andra aktÃ¶rer i beslutsfattande (Wall-Reinius & Prince, 2019; DemiroviÄ‡ m.fl., 2018). Syftet med denna studie Ã¤r att fÃ¶rse Arjeplogs kommun med bakgrundsinformation om vilka fÃ¶rvÃ¤ntningar som kan finnas angÃ¥ende en potentiellt Ã¶kad besÃ¶ksnÃ¤ring som kan ligga till grund fÃ¶r utformningen av en handlingsplan fÃ¶r hÃ¥llbar turism. Detta genom att lyfta lokala invÃ¥nares och relevanta aktÃ¶rers perspektiv pÃ¥ vad som kan behÃ¶va gÃ¶ras i framtiden fÃ¶r att fortsÃ¤tta utvecklingen mot en hÃ¥llbar turism. Resultaten baseras pÃ¥ svar frÃ¥n Ã¶ppna frÃ¥gor genom kvalitativa intervjuer med aktÃ¶rer som verkar eller lever i Arjeplog. Bakgrundsinformation om tidigare och nuvarande insatser inom hÃ¥llbar turism frÃ¥n svenska fjÃ¤llkommuner tillsammans med begreppet hÃ¥llbar turism anvÃ¤nds fÃ¶r att formulera frÃ¥gorna. Studien visar att lokala invÃ¥nare ser framtida mÃ¶jligheter till utveckling i hÃ¥llbar turism inom omrÃ¥den som avfallshantering, utvecklad kollektivtrafik, informations- och kunskapsspridning och Ã¥ret-runt-turism. FramfÃ¶rallt visar resultaten pÃ¥ utvecklingspotential inom governance dÃ¤r invÃ¥narna kÃ¤nner sig hÃ¶rda och fÃ¶rstÃ¥dda utan att det ensamma ansvaret fÃ¶r handling lÃ¤ggs pÃ¥ dem. Diskussionen leder fram till en slutsats att adaptive governance och community-based tourism Ã¤r bÃ¤st lÃ¤mpade att applicera pÃ¥ kontexten.Â Mountains are particularly sensitive to human impact and because tourism can amplify the effects of climate change on these areas, it is therefore important to have good management and adaptation to reduce risks and impacts (Knight, 2022; Flousek ...