Den hotade ålen talar ut! En studie om ål-diskursen - Schmatz, Rebecca; Palmgren, Mimmi (Malmö universitet, Fakulteten för kultur och samhälle (KS), 2018)
Den europeiska ålen (Anguilla anguilla) är enligt IUCN Red List (2014) kritiskt utrotningshotad. Med detta som bakgrund tog EU fram rådsförordningen (EG) nr 1100/2007 som handlar om åtgärder för att stoppa minskningen av ålpopulationen. År 2009 godkände Sverige den nationella förvaltningsplanen för ål. Dock har konsumerandet av ål ett stort traditionellt och kulturellt värde i Sverige, vilket innebär att förvaltningsplanen för ål (2008) har mött ett visst motstånd. Ål-debatten i det svenska samhället innehåller många olika åsikter som berör om ålen ska räddas samt i så fall hur. Kandidatuppsatsen har som syfte att kartlägga och analysera argumenten i ål-debatten genom att följa den kritiska diskursanalysen utvecklad av Fairclough. Resultatet av diskursanalysen visar att den svenska ål-debatten och ål-diskursen domineras av en antropocentrisk syn på ålen som sätter kultur och tradition i större fokus än själva ålen. Resultatet kommer förmodligen innebära att traditionen att konsumera ål vinner debatten och att ålen kommer fortsätta att minska. The european eel (Anguilla anguilla) are according to IUCN Red List (2014) critically endangered, and therefore the European Union developed an eel action plan concerning how to stop the decrease of the eel population. Year 2009 Sweden approved their eel action plan. However fishing and consuming eel are a big part of Swedish culture and tradition, therefore the development of the Swedish eel action plan has meet some resistance. The debate in Swedish society concerning how and if we should take action to save the eel are widely spread and involves many different arguments. The purpose of this bachelor thesis is to categorize, analyze and map all the arguments in the Swedish eel-debate by following the critical discourse analysis developed by Fairclough. The results of the critical discourse analysis shows that the Swedish eel-debate and eel-discourse mainly have an anthropocentric view on the eel. This view puts culture and tradition in greater focus than the eel. The result of this will probably be that the tradition of consuming eel wins the debate and the population of eel will continue to decrease.