Huvudämnet - tes eller syntes? - Alexandersson, Mikael (Göteborgs universitet; Luleå tekniska universitet, 2004)
Baksidestext: Hur tydliga är de nya huvudämnena vid lärarutbildningen på Malmö högskola? Har man lyckats sammansmälta det som tidigare kallades "ämnesteori" med det som tidigare kallades "didaktik, pedagogik, metodik" på ett sätt som skapat självständiga yrkesämnen? Eller - är huvudämnena mer av förpackningar där de olika delarna existerar sida vid sida? Mikael Alexandersson är professor i allmän didaktik vid Göteborgs universitet och i pedagogik vid Luleå tekniska universitet. Han har undersökt hur huvudämnena skapats, förväntningar på dessa och hur olika uppfattningar om kunskap, ämne och lärande till lärare smält samman i huvudämnena.