Paliskunta altavastaajana vai neuvotteluosapuolen? : johtamisen pro gradu -tutkielma tuulivoiman suunnittelu- ja neuvotteluprosesseista - Sanaksenaho, Vilma (fi=Lapin yliopisto|en=University of Lapland|, 2023)
Tutkielmassani tarkastelen miten tuulivoiman ja poronhoidon yhteensovittamiseen liittyvät suunnittelu- ja neuvotteluprosessit toteutuvat. Taustalla on keskustelu ilmastonmuutoksen hillinnän toimien poronhoidolle aiheuttamista sopeutumispaineista lisääntyneen muun maankäytön myötä. Aikaisemmassa tutkimuksessa on tuotu esille, että paliskunnilla on usein epätasavertaiset lähtökohdat osallistua ja vaikuttaa maankäyttöön liittyvissä suunnittelu- ja neuvotteluprosesseissa. Tutkimus tuottaa tietoa siihen, miten oikeudenmukaisia, tasapuolisia ja reiluja tuulivoiman suunnittelu- ja neuvotteluprosesseja voitaisiin pyrkiä edistämään. Tutkielmani teoreettisena viitekehyksenä on maankäyttöön liittyvä kestävyyden, oikeudenmukaisuuden ja yhteensovittamisen aikaisempi tutkimus. Tutkielma nojaa sosiaalisen konstruktionismin tieteenfilosofisiin lähtökohtiin, haastattelut on toteutettu teemahaastatteluina ja aineisto on analysoitu dialogisen tematisoinnin keinoin. Tutkielman keskeisinä tuloksina oli, että haasteina nähtiin olevan erilaisiin intresseihin ja erilaiseen tietoon liittyvät konfliktit ja ristiriidat, erilaiset reunaehdot ja ymmärryksen puute toisten toiminnasta. Huomiot tukevat aikaisemmissa tutkimuksissa esitettyjä näkemyksiä maankäyttökonfliktien taustatekijöistä. Hankkeiden pullonkaulana nähtiin hankealueen merkityksen kriittisyys alueen poronhoidolle ja sen jatkuvuudelle. Pullonkaulojen syntymiseen vaikuttavat paliskuntien erilaiset tilanteet, lähtökohdat ja mahdollisuudet sopeutua muutoksiin. Tutkielmani tuloksissa nousi esille erityisesti, se että suunnittelu- ja neuvotteluprosessien onnistumista edesauttavia tekijöitä ovat kuulluksi tuleminen, molemmin puolinen ymmärtäminen, sosiaalisen toimiluvan rakentuminen, aidot vaikutusmahdollisuudet ja tunnustaminen. Konfliktin syntymiseen voi johtaa, tai sitä voi syventää, esimerkiksi luottamuksen puute, kokemus kuulluksi tulemisen puutteesta tai kokemus altavastaajuudesta. Tutkielmani on osa Porotuuli-tutkimushanketta, jonka tavoitteena on tutkia sosiaalisesti ja ...