Mitä talviurheiluvälineiden muotoilu on? : tuotesuunnittelija Pentti Leskisen muotoilutyö Exel-suksisauvojen ja -sompien suunnittelijana - Majava, Niina (fi=Lapin yliopisto|en=University of Lapland|, 2023)
Tämän pro gradu -tutkielman tarkoituksena on tutkia hiihtämisen välineiden – suksisauvojen ja -sompien – muotoilutyötä. Tämä tehdään kuvaten tuotesuunnittelija Pentti Leskisen muotoilutyötä Exel-suksisauvojen ja -sompien suunnittelijana. Aikaisemmin urheiluvälineihin liittyen on tutkittu muun muassa suksen valmistusta ja muotoilua sekä rannetietokoneiden menestystä muotoilun ja tuotekehityksen näkökulmasta. Lapin yliopistossa on suunniteltu ja toteutettu erilaisia vuorovaikutteisia talviurheilulajeihin liittyviä konsepteja, joissa näkyy arktisen muotoilun profiili. Tutkimuskysymyksenä tutkielmassani on: Millainen on tuotesuunnittelija Pentti Leskisen muotoilutyö Exel-suksisauvojen ja -sompien suunnittelijana vuosina 1973–1990? Alakysymyksinä käytän seuraavia: Miten Exel-suksisauvojen ja -sompien suunnitteluprosessi eteni? ja Millaisia olivat valmiit Exel-suksisauvat ja -sommat? Lähestyn tutkimusta laadullisen tutkimusotteen kautta, koska tarkoituksenani on ymmärtää Leskisen muotoilutyötä sekä tehdä siitä tulkintoja. Tutkimus toteutetaan laadullisin tutkimusmenetelmin käyttämällä dokumenttiaineistoa, joka on kerätty Designarkistosta. Aineisto on kerätty Designarkiston sähköisestä arkistotietokannasta (YKSA) sekä graduntekijän vierailulla Designarkistoon. Aineisto sisältää Leskisen suunnittelemien Exel-suksisauvojen ja -sompien suunnitteluaineistoa, piirustuksista hahmomalleihin, muotteihin, valmiisiin sompiin ja sauvoihin sekä mainosmateriaalia ja valokuvia. Tutkimuksen analyysimenetelmänä on semioottinen analyysi. Exel-suksisauvojen ja -sompien suunnitteluprosessin tärkeimpiin vaiheisiin näyttää aineiston mukaan kuuluneen vaatimusmäärittely, ideointi, prototypointi sekä siitä seurannut testausvaihe. Alhainen paino, riittävä jäykkyys ja kestävyys, vähäinen ilmanvastus sekä hyvä ergonomia – nämä ovat asioita, joihin Exel-suksisauvojen ja -sompien suunnittelussa ja valmistuksessa on pyritty. Tulosten perusteella vaikuttaa siltä, että yrityksenä Exel Oy:llä on ollut sekä toiminnallinen, esteettinen että symbolinen ...