Tourist Landscapes as Multispecies Trails : Storying a Mushing Landscape Through Mobile Video Ethnography - Äijälä, Mikko (fi=Lapin yliopisto|en=University of Lapland|, 2022)
Väitöskirjani tutkimuskohteena on ei-inhimillisten eläinten toimijuus matkailumaisemissa. Eläimiä hyödynnetään matkailutoiminnan tarkoituksiin monin eri tavoin joko imagollisesti matkakohteiden vetovoimatekijöinä tai konkreettisesti muun muassa matkakumppaneina, ruokaelämysten lähteinä sekä raskasta työtä tekevinä vetoeläiminä. Arktisen alueen matkailussa rekikoiran imagollinen ja konkreettinen merkitys vetoeläimenä on ilmeinen, mutta sen roolia paikallisen matkailumaiseman tuottamisessa ei kuitenkaan tunnisteta ja tunnusteta. Tutkimuksessani tarkastelen matkailutoiminnassa pitkälle määriteltyjä rekikoira-ihminen-maisema suhteita, jotka kuitenkin jatkuvasti muotoutuvat jaettujen kokemusten, opittujen käytäntöjen sekä jokapäiväisten kohtaamisten ristivirtauksessa. Näiden näkökulmien pohjalta kysyn: Miten rekikoirat osallistuvat toimijoina matkailumaisemien muotoutumiseen? Tutkimukseni lähtökohtana on relationaalinen ontologia, joka perustuu käsitykseen, että oliot, kuten ihmiset ja ei-inhimilliset eläimet, syntyvät ja toimivat monimutkaisissa ja laajoissa sosiaalisissa suhteissa toisiinsa ja ympäristöönsä. Metodologisesti tutkimukseni edustaa etnografista tutkimusperinnettä, jossa keskeistä on ymmärtää tutkittavaa ilmiötä tutkittavien elin- ja toimintaympäristöstä sisältäpäin. Liikkuvaa videoetnografiaa hyödyntämällä olen pyrkinyt pääsemään syvemmälle rekikoirien ja niiden kanssa työskentelevien ihmisten arkisiin kohtaamisiin. Analyysini pohjautuu linjojen (lines) ja niiden muodostaman rihmaston (meshwork) metaforiin, jotka kuvaavat tapoja, kuinka koirat ja ihmiset ovat toimijoina kytköksissä toisiinsa ja myös kehittyvät toimintaympäristössään liikkeen (movement) kautta. Rekikoirien ja ihmisten välisten liikkuvien ja liikuttavien kohtaamisten eri ulottuvuuksia tutkimalla osallistun monilajisen matkailututkimuksen käsitteellisestä ja metodologisesta kehittämisestä käytävään keskusteluun. Tutkimusaineisto on tuotettu erityisesti liikkuvan videoetnografian avulla Lapissa sijaitsevalta rekikoirakenneliltä kesän 2019 ...