Uskomusperinne elävöitettynä: Kansanuskon representoituminen dokumenttielokuvan animaatioissa - Niiranen, Piia Juulia Janita (fi=Lapin yliopisto|en=University of Lapland|, 2022)
Tämä pro gradu -tutkielma käsittelee suomalaiskarjalaisen kansanuskon representoitumista dokumenttielokuvan animaatioissa. Tutkielmassa kansanuskon ilmiötä lähestytään tarkastelemalla, millaisena suomalaiskarjalainen kansanusko esitetään animaatioissa esiintyvien hahmojen perusteella. Samalla tarkastellaan animaation soveltuvuutta kansanperinteen- ja uskon välittämiskanavana. Tutkielma asettuu teoreettiselta viitekehykseltään visuaalisen kulttuurin tutkimuksen alalle ja linkittyy aiheensa perusteella läheisesti myös animaatiotutkimukseen. Tutkimusmenetelmänä on käytetty representaatioanalyysiä konstruktiivisesta näkökulmasta. Tutkielman aineistona toimii dokumenttielokuvassa Ukonvaaja (2016) esiintyvät viisi animaatiota. Tutkielman tuloksissa käy ilmi, että suomalaiskarjalaista kansanuskoa representoidaan sukupuolittuneena ja luonnonläheisenä tuonpuoleisten hahmojen perusteella. Aineistossa toisinnetaan perinteen kuvauksissa esitettyjä konventioita hahmoista. Näihin tuloksiin perustuen tutkielmassa havaittiin, että perinteeseen nähden konventionaalinen esitys tukee sitä näkökulmaa, että animaatio soveltuu hyvin kansanuskon esittämiskanavaksi. Lopuksi tutkielmassa käsitellään animaation ilmaisutapojen ja uskomusperinteen yhtymäkohtia. This Master´s Thesis focuses on examining representation of Finnish-Karelian folk beliefs within the documentary film´s animations. In this work the phenomenon of Finnish-Karelian folk belief is examined focusing on how the folk belief is represented through the characters shown in the animations. Another main goal is to examine if the animation is suited for transmission of traditional folklore and folk beliefs. This thesis is placed in framework of visual culture research and is linked closely to animation research. Material is analyzed by using representation as a method from constructive viewpoint. Material used for this thesis consists of five animations that are presented in the documentary film Ukonvaaja (2016). The results show that Finnish-Karelian folk belief is ...