Muuttuva uskonnonopetus : Tutkimus luokanopettajien käsityksistä uskonnonopetuksesta - Kesti, Tuomas (fi=Lapin yliopisto|en=University of Lapland|, 2022)
Tutkin luokanopettajien käsityksiä uskonnonopetuksesta. Uskonnon oppiaineella on pitkä historia Suomessa ja se on muuttunut vuosikymmenten aikana huomioimaan paremmin vähemmistöuskontojen opetuksen koulussa. Nykyisessä valtakunnallisessa opetussuunnitelmassa uskonnon oppiaine on määritelty oman uskonnon opetukseksi. Kuitenkin Suomessa järjestetään yhä pääsääntöisesti evankelisluterilaista ja ortodoksista uskonnonopetusta taikka elämänkatsomustietoa. Uskonnonopetuksesta on keskustelu suomalaisessa mediassa, erityisesti koskien sen asemaa ja muotoa. Tutkimusaineisto koostuu yhdestätoista lomakehaastattelusta. Vastaajat ovat Rovaniemen ja Ylitornion alueiden luokanopettajia, jotka opettavat uskontoa alakoulussa. Aineisto on analysoitu fenomenografisesti. Luokanopettajat käsittävät uskonnon helpoksi aineeksi, jossa yhteinen keskustelu ja pohdinta ovat keskeisiä opetusmetodeja. Keskeisiä aiheita ovat olleet erityisesti etiikka, juhlapyhät ja uskonnolliset kertomukset. Oppilaiden negatiivinen suhtautuminen vaikutti opetuksen suunnitteluun, vaikka opettajilla on päärooli motivaation herättämisessä. Uskonnonopetuksen muutoksen tarve käsitettiin ristiriitaisesti, mutta yleisesti vastaajat haluavat muutoksia nykyiseen opetukseen. I investigated teachers' understanding of religious education. Religious education has a long history in Finland and over the years it has reformed to better accommodate education of religious minorities. The current national syllabus defines religious education as education of one's own religion. However religious education in Finland is still primarily organized as evangelical Lutheran and orthodox religious education or ethics classes. Finnish media has discussed religious education especially concerning its position and form. The research material consists of eleven interview questionnaires. Responders were primary school teachers from Rovaniemi and Ylitornio who had taught religious education. The material has been analyzed through phenomenographic analysis. Teachers understand religious ...