Päivä arktisena lintuna: Luovuuden virtaa eläytymisen kautta luontoympäristössä alkuopetuksessa olevien lasten kanssa - Mukari, Minna-Leena (fi=Lapin yliopisto|en=University of Lapland|, 2022)
Pro gradu -tutkielmassani tutkin taiteellisen tutkimuksen ja taideperustaisen toimintatutkimuksen keinoin, miten ympäristö- ja kuvataidekasvatuksellisin menetelmin voidaan vahvistaa lapsen suhdetta luonnonvaraisiin eläimiin. Tutkielman tehtävänä oli esittää vuoropuhelun, tulkintojen, havaintojen ja reflektoinnin kautta välittyviä vastauksia sille, kuinka ympäristössä tapahtuva moniaistinen ja eläytymiseen perustuva taidetoiminta näyttäytyy lasten luovuuden ja mielikuvituksen käytössä. Tutkielman vastaukset rakentuivat moniaistisuutta ja kehollisuutta hyödyntävien leikkien, maataiteen sekä jälkeenpäin suoritetun piirrostehtävän kautta. Taidetoiminnan pääroolissa oli eläytyminen uhanalaisten lintujen elämään. Paikkana toimi Arktikumin puutarha-alue Rovaniemellä. Tutkimusaineistoa kerääntyi monipuolisesti päiväkirjamerkintöjen, valokuvien, lasten piirrosten sekä video- ja äänitallenteiden avulla. Tutkielmassa on havaittavissa hermeneuttis-fenomenologinen lähestymistapa. Tutkielma sisälsi taiteellisen osion, jossa yhdistyi tarinallisuus ja visuaalisuus rakentaen installaation näyttelytilaan. Tutkielmani osoitti, että luontoympäristössä tapahtuva monipuolinen, yhteisöllinen ja leikkimielisyyttä hyödyntävä taidetoiminta voi edesauttaa monipuolisuudellaan yksilöllistä luovuuden kehittymistä, rohkaistumista sekä mielikuvituksen vahvistumista. Lisäksi eläinsuhteen vahvistuminen näkyi mielenkiinnon heräämisenä tutustumisen kohteina olleita lintulajeja kohtaan. In this thesis I explore how environmental- and visual arts-based education can be used to strengthen children's relationship with wild animals. The research was based on artistic research and art-based action research. Through interpretation, observation and reflection, my thesis’ artistic section presents answers to how multi-sensory, empathizing art activities in the environment will show in children's creativity and imagination. The aim of the thesis was built through themes around play, using multisensory and bodily learning, ground art and making a drawing ...