Tapaus Airiston Helmi – Median rooli geopoliittisena toimijana : Geopoliittinen analyysi Airiston Helmi uutisoinnista suomalaisessa mediassa - Mäensivu, Vertti (fi=Lapin yliopisto|en=University of Lapland|, 2021)
Tutkielman aiheena on median geopoliittinen vallankäyttö Airiston Helmi Oy -nimisen yrityksen talousrikostutkinnasta uutisoinnin yhteydessä. Geopoliittinen vallankäyttö keskittyy lähtökohtaisesti diskurssien ja retoriikan ympärille. Tutkimuksen tarkoituksena on tutkia käyttääkö media geopoliittista valtaa Airiston Helmestä uutisoidessaan. Aikaisemmin on nähty, että median rooli geopoliittisessa vallankäytössä on vain geopoliittisen retoriikan välittäminen ja geopoliittisten diskurssien legitimointi. Tutkimuksen hypoteesi on, että medialla itsessään on myös geopoliittista valtaa ja se käyttää sitä aktiivisesti. Tutkielman teoreettinen viitekehys rakentuu Sami Moision geopolitiikan teorian ympärille. Teoreettista viitekehystä täydentää myös median vallankäytön ja mediassa esiintyvien diskurssien tutkimuksen teoria. Sami Moision geopolitiikan teoria asettaa myös menetelmällisiä raameja tutkimukselle yhdessä kriittisen diskurssianalyysin kanssa. Tutkimuksen aineisto koostuu uutisartikkeleista koskien Airiston Helmeä ja siihen kohdistunutta poliisitutkintaa syksyllä 2018. Tutkielman keskeiset tulokset osoittavat, että media todella käyttää Airiston Helmen tapauksesta uutisoitaessa geopoliittista valtaa kuten se tutkimuksen teoreettisessa viitekehyksessä on määritelty. Odotetusti geopoliittisen vallankäytön keskiössä ovat erinäiset toistuvat geopoliittiset teemat, jotka legitimoituvat uutisoinnissa geopoliittisiksi diskursseiksi. Media siis käyttää geopoliittista valtaa ja se ilmenee geopoliittisten diskurssien ja retoriikan kautta. Tärkeimmät esiin nousseet geopoliittiset diskurssit ovat: talousrikosdiskurssi, voimannäyttödiskurssi, hybridivaikuttamisdiskurssi, Idän ja Lännen -välissä diskurssi, sekä lakimuutosdiskurssi. Tulosten perusteella voidaan esittää päätelmä, että median rooli on oletettua merkittävämpi uutisoitaessa lukijaa sosioekonomisesti kuin myös maantieteellisesti kaukaisista aiheista. Median geopoliittinen valta kumpuaa sen vallasta vaikuttaa yleisön mielikuviin ja asenteisiin käsiteltäessä ...