KUDOTUT-vienankarjalaiset kudotut tekstiilit taiteellisen työskentelyn innoittajana - Mettovaara, Piritta (fi=Lapin yliopisto|en=University of Lapland|, 2020)
Tutkimuksessa kartoitetaan Vienan Karjalassa kodeissa kangaspuilla kutoen valmistettuja tekstiilejä ja tarkastellaan, mitä tekstiilejä kodeissa on valmistettu sekä mitä sidoksia ja materiaaleja on käytetty. Tutkimus on laadullista monimenetelmällistä tutkimusta, jossa aihetta tulkitaan fenomenologis-hermeneuttisella tutkimusotteella aineistolähtöisesti. Tutkielman aineiston havainnointi menetelmänä ovat perinteisten tekstiilien kuvantamismenetelmä sekä visuaalisen kulttuurin monilukumalli. Kankaankudonta on ollut taiteellisen prosessin aineiston analyysin väline, jolla tutkielmassa on käyty keskustelua aineiston kanssa. Tutkielman aineisto koostuu Suomen Kansallismuseon sekä Kainuun museon kokoelmissa olevista Vienankarjalaisista tekstiileistä. Venäjällä olevasta aineistosta mukana tutkielmassa ovat Haikolan Etnokulttuurikeskuksen, Paanajärven kotiseutumuseon ja yksityiskotien, Uhtuan Kalevala-museon, Karjalan tasavallan kansallisen museon yleisnäyttely sekä Kizhin museon arkistot. Aineisto rajautuu1800- ja 1900-luvuilla Vienan Karjalassa kodeissa valmistettuihin kudottuihin tekstiileihin, joissa rakenne ja kuviointi muodostuu sidonnan avulla. Tutkielman tavoitteena on nostaa tietoisuutta tekstiilinhistorian alkuperistä kudotun tekstiilin osalta. In this thesis is mapped out textiles made with loom in White Karelian homes and examined what textiles are made in these homes and which fabrics and material are used. Research is quality multimethodical research where theme is construed with phenomenologic-hermeneutic look on research basing it on theme’s material. Observation methods used in thesis’ material are traditional textile imaging method and visual culture’s multiliteracy model. Weaving has been intstrument in artistic analysis which was used in discussing with material in the thesis. The material of the thesis consists of textiles from White Karelia. These textiles are found in National Museum of Finland and Museum of Kainuu. Material from Russia are from Haikola’s Etnoculturalcenter, Paanajärvi’s Local ...