Arktista hömppää vai älykästä erikoistumista? Arktisuus Lapin relevanssia rakentavana tekijänä - Sivonen, Pirkko (fi=Lapin yliopisto|en=University of Lapland|, 2018)
Maailma on suurten mullistusten kohteena. Globalisaatio ja kasvava globaali kilpailu luovat uudenlaisia mahdollisuuksia, mutta myös haasteita. Valtioiden valta heikkenee ja kansainvälispoliittiselle kentälle on tullut tilaa uusille toimijoille valtioiden sisäisistä alueista suuryrityksiin. Lappi on alkanut yhä vahvemmin profiloitua arktisena alueena. Tarkastelen tässä tutkielmassa sitä, miten Lappi määrittelee arktisuuden ja miten arktisuutta käytetään hyväksi relevanssin rakentamisessa ja edellä mainituissa muutoksissa mukana pysymisessä. Tutkielman aineistona on Lapin arktisen erikoistumisen ohjelma vuodelta 2013 sekä seitsemän elokuussa 2017 tehtyä yksilöhaastattelua. Tutkielman teoreettinen viitekehys rakentuu regionalismin pohjalle. Tarkastelen Lapin arktisuutta alueenrakentamisen teorian pohjalta sekä alueellisen identiteetin ja toimijuuden kautta. Analyysi tapahtuu tapaustutkimuksen näkökulmasta käyttäen apuna deduktiivista sisällönanalyysia. Arktisen alueen määritelmä ei ole yksiselitteinen, eikä Lappi mahdu kaikkiin määritelmiin. Arktisuus nähdään Lapin näkökulmasta olosuhteina sekä maantieteellisenä sijaintina. Lappi pyrkii rakentamaan itsestään kuvaa arktisena alueena. Tarkoituksena ei ole luoda arktista identiteettiä sisäpuolelle, vaan ulkopuolisille katsojille. Arktisuudella on merkittävää brändiarvoa. Arktisena alueena Lappi on ristiriitaisessa asemassa ilmastonmuutoksen suhteen. Ilmastonmuutoksen nähdään tuovan Lapille merkittäviä liiketoiminnallisia mahdollisuuksia, mutta samanaikaisesti se vahingoittaa alueen ympäristöä sekä olemassa olevia elinkeinoja. Arktisen alueen kontekstissa Lappi pyrkii olemaan tiedon keskus. Globaalissa kilpailussa luonnonvarat nähdään keskeisenä kilpailuvalttina sekä raaka-aineen että maisemallisen arvon näkökulmasta. Tässä Lappi ottaa periferialle tutun luonnonvara-alueen aseman. Arktisuudella on myös poliittista relevanssia, ja vahva brändi voi tuoda merkittäviä toimintamahdollisuuksia kansainvälisessä politiikassa myös Lapin kokoiselle alueelle. Kansallisella ja ...