Lapset kylmässä: Lasten talvivaatetus Suomen arktisissa olosuhteissa - Smeds, Vanamo (fi=Lapin yliopisto|en=University of Lapland|, 2017)
Tämä tutkimus on pukeutumisen historiatutkimus, jossa tutkin lasten talvivaatteita Suomen arktisuuden kontekstissa. Tutkimuksen tavoitteena on selvittää, millaisilla vaatteilla alle kuusivuotiaat lapset ovat tarjenneet ja tarkenevat Suomen arktisissa olosuhteissa 1920-luvulta 2010-luvulle. Tutkimus sijoittuu laadullisen tutkimuksen kentälle ja pohjautuu taustafilosofialtaan hermeneuttiseen ymmärtämiseen. Ymmärtämiseen päästäkseni olen teoreettisen viitekehyksen apuna käyttänyt Lambin ja Kallalin FEA-mallia, joka kertoo vaatteiden konkreettisesta olemuksesta kolmen kriteerin; toimivuuden, ilmaisevuuden ja esteettisyyden avulla. Mallissa otetaan huomioon myös vaatteen käyttöympäristö eli kulttuuri sekä käyttäjä. Teoreettisessa viitekehyksessä liikun aineellisen ja sosiaalisen ympäristön sekä kulttuuriympäristön välimaastoissa. Tarkastelen niitä suhteessa lasten talvivaatteisiin muutoksen näkökulmasta. Aineisto koostuu kymmenestä muistelumenetelmällä toteutetusta haastattelusta, jotka on analysoitu teoriaohjaavalla sisällönanalyysillä. Tutkimustulokset kertovat, että arktisissa olosuhteissa lapset ovat tarjenneet pääsääntöisesti villavaatetuksella ja kerrospukeutumisella läpi vuosisadan. Suurin muutos on tapahtunut päällimmäisessä vaatekerroksessa. Vaateteollisuuden myötä tulivat varsinaiset ulkoiluvaatteet, jotka olivat veden- ja tuulenpitäviä. Yksittäisten vaatekappaleiden toimivuus on kehittynyt uusien materiaalikeksintöjen myötä. Lasten vaatteet ovat ilmaisseet aikuisten mieltymyksiä, arvoja ja asenteita sekä kertoneet aikuisen auktoriteetista. This master’s thesis is a qualitative research about the history of children’s clothes. The subject of the research is the clothing of the Finnish children below the school age in the context of the Finnish arctic. Therefore, the aim of the research is to find out answers to the following question: what has the clothing of children aged below six years been like from the 1920s to the 2010s for the children to stand the cold and stay warm in the Finnish arctic ...