MINUUDEN ÄÄRIVIIVOJA: Yhteisöllinen omakuvatyöpaja pohjoisen nuorten iden-titeetin ja minuuden tutkiskelun paikkana - Leppänen, Laura; Vuollo, Sonja (fi=Lapin yliopisto|en=University of Lapland|, 2017)
Tutkimme miten työpajatilanteessa mahdollistetaan omakuvan keinoin tapahtuvaa nuorten identiteetin ja minuuden tutkiskelua. Selvitämme tutkimuksessamme omakuvan käyttöä yh-teisöllisyyteen, osallisuuteen ja voimautumiseen tähtäävän ryhmätoiminnan välineenä. Tut-kimuksemme on osa ArctiChildren InNet -hanketta, jossa on kehitetty terveysviestintäsivus-toa ja multimodaalisten toimintojen kautta malleja nuorten psykososiaalisen hyvinvoinnin tukemiseksi Barentsin alueella. Tutkimuksemme on taideperustainen toimintatutkimus, jonka toimintaosuudet toteutimme Torniossa Lapin ammattikorkeakoulun tiloissa ja Talvikin koululla Norjassa. Osallistujat olivat 8-9 -luokkalaisia nuoria Suomesta, Norjasta, Ruotsista ja Venäjältä. Teoriataustamme käsittää nuoruuden ikävaiheen ja identiteetin, monikulttuurisen kuvataidekasvatuksen, yh-teisöllisen taidekasvatuksen ja omakuvan teemat. Omakuva toimii työpajassa peilinä itsen ja toisen välillä, sillä se henkilökohtaisuutensa vuoksi paljastaa aina jotain tekijästään. Vuorovaikutteinen kuvantekeminen ja keskustelu omakuvien tekemisen yhteydessä mahdollistavat näkyväksi tulemisen, voimaantumisen ja osallisuuden kokemuksia. Toimintaan aktiivisesti osallistuva ohjaaja luo tasa-arvoisen ja keskustelevan ilmapiirin. Taide mahdollistaa kulttuuri- ja kielirajat ylittävän kohtaamisen ja oman tarinan kertomisen. Työpajaamme voidaan hyödyntää taidekasvatuksessa kouluissa ja muussa taideperustaisessa toiminnassa minäkuvan teemojen käsittelyssä ja se toimii multi-modaalisen oppimisen välineenä. The aim of the study was to develop workshop -activity to process the themes of identity and self. Our study is part of ArctiChildren INnet -project, where the aim of was to develop models to support psychosocial wellbeing of schoolchildren through multimodal activities in Barents region. Our aim is to figure out what kind of qualities enable the becoming visible and the empow-erment, involvement in the self-portrait workshop. Our study is an art based action research where making the self-portraits in a ...