Paikan henki: Tilasuunnitelma Arktiselle Keramiikkakeskukselle - Kittilä, Riina (fi=Lapin yliopisto|en=University of Lapland|, 2017)
Pro gradu – tutkielmassa tarkastelen paikan henkeä ja sen seikkaperäisiä käsitteitä, joita voidaan hyödyntää tilasuunnittelussa. Tutkielmani koostuu teoriataustasta ja tilasuunnitteluosuudesta Arktiselle Keramiikkakeskukselle. Tutkielman teoriaosuus jakautuu kahteen osaan, jotka käsittelevät paikan hengen ilmentymistä ja sen tunnistettavuutta, sekä museoiden ja näyttelyiden historiaa ja sisältöä. Käytän tutkielmassani kuvailevan tutkimuksen menetelmää. Primääriaineistona olivat kokonaisvaltaisesti näyttelysuunnittelua käsittelevä alan kirjallisuus, paikan henkeä käsittelevä kirjallisuus fenomenologian näkökulmasta, visuaalinen aineisto ja taiteellisen työni tuotokset, sekä tekemäni muistio. Tutkielmassa tarkastelen museotilasuunnitelmani vaiheita ja tekemiäni valintojani, joita peilaan paikan hengen teoriaan. Tutkielman tarkoitus on taiteellisen työni ja teorian avulla kuvata ja selvittää miten paikan henkeä voi ilmentää museotilassa, niin että näyttelytilasta ilmenee paikan sijainti. Tutkielman tuloksissa selvennän mitä paikan henki merkitsee ja miten se näyttäytyy museotilassa. In the Master’s thesis I examine the spirit of the place and its detailed concepts that can be utilized in space planning. My thesis consists of theoretical background and space planning for Arctic Ceramics Centre. The theoretical part of the thesis is divided into two parts, which deal with the expression and identity of the place in general level, as well as the history and the content of museums and exhibitions. In my dissertation I use the methodology of descriptive research. The thesis`s primary sources consists of professional literature of exhibition design, literature on the spirit of the place from the point of the view of phenomenology, my visual material gathered from the design destination, the results of my artistic work, and personal memo. In the thesis I reflect the stages of the museum space design and the choices I have made to the theory of the spirit of the place. The aim of the thesis is to describe and discover ...