”Poronhoito on aika lailla ahdistetussa tilassa” : poronhoidon merkitys poronhoitajien hyvinvoinnille - Vaarala, Minna (fi=Lapin yliopisto|en=University of Lapland|, 2015)
Tutkimuksessani tarkastelin poronhoitajien kokemuksia hyvinvoinnistaan poronhoitotyön ja sen muutosten kautta. Tavoitteena oli toisaalta yksilöllisten kokemusten esille tuominen ja toisaalta poronhoitajien yhteisten, jaettujen käsitysten tavoittaminen. Tutkimuksen teoreettisena viitekehyksenä toimi hyvinvoinnin käsite, ja ymmärrys hyvinvoinnista sekä yksilöllisenä että yhteisöllisenä kokemuksena. Tutkimukseni on osa sosiaalitieteellistä tutkimusta. Tutkimuksen aineistona olivat poronhoitajien teemahaastattelut, joita oli yhteensä 15. Haastatteluissa selvitettiin poronhoitajien näkemyksiä ja kokemuksia työstään, työn muutoksista ja niiden aiheuttamista haasteista sekä työn kuormittavuudesta, kannattavuudesta ja tulevaisuudesta. Aineiston analyysimenetelmänä käytin teoriaohjaavaa sisällönanalyysia, jossa analyysia tehdään sekä aineistolähtöisesti että teoreettisten mallien avulla. Tutkimuksessani muodostin analyysin päälukuja kaksi, joista ensimmäinen keskittyi tuomaan esille poronhoitajien suhteen työhönsä ja sen muutoksiin sekä työn kuormittavuuteen. Työhyvinvoinnin tarkastelun kautta huomioitiin poronhoitajien kokemus työn mielekkyydestä, jonka voidaan ymmärtää liittyvän työn sisältöön, määrään ja työn sosiaalisiin suhteisiin. Toisessa analyysin pääluvussa huomio kiinnittyi poronhoidon taloudellisten ja yhteiskunnallisten tekijöiden vaikutuksiin poronhoidon harjoittamiselle ja hyvinvoinnin kokemuksille. Tutkimuksen tuloksina voidaan todeta, että poronhoidon tila elinkeinona ja poronhoitajien kokemus hyvinvoinnista olivat tiiviisti yhteydessä toisiinsa. Poronhoitajien kokemus työn mielekkyydestä on vähentynyt lisääntyneen työn ja työn luonteen muutoksen vuoksi. Samalla poronhoitajien työn hallinta on vähentynyt. Poronhoitotöiden olosuhteet, erityisesti suuret petovahingot, aiheuttavat uhkan perinteisen poronhoidon jatkumiselle ja aiheuttavat poronhoitajille taloudellisia vaikeuksia. Tilanne vaikuttaa kokonaisuudessaan poronhoitajien hyvinvoinnin kokemiseen lisääntyneen työn henkisen rasittavuuden kautta, mikä ...