Turistin luonto : tutkimus luonnon merkityksestä matkailun vetovoimatekijänä neljässä Lapin matkailukeskuksessa - Järviluoma, Jari (fi=Lapin yliopisto|en=University of Lapland|, 2006)
Työn tutkimuskohteena on luonto matkailun vetovoimatekijänä. Tutkimuksen tavoitteena on käsitteellisten jäsennysten ja empiiristen analyysien avulla syventää näkemystä luonnon matkailullisesta vetovoimaisuudesta. Kun tutkimuskohteena on luonto matkailun vetovoimatekijänä, peilaavat tulokset käytännössä samalla luontomatkailua ja sen olemusta. Teoreettisesti tutkimuskohde kytkeytyy kahteen hyvinkin erityyppiseen keskusteluun. Matkailun vetovoimatekijöiden tutkimustraditio ja siihen liittyen matkakohteen valinnan problematiikka ovat tutkimuksen teoreettisen orientaation kannalta keskeisiä. Toisaalta tutkimus nojaa monitieteiseen ja varsin laaja-alaiseen ihmisen luonto suhteen ympärillä käytyyn keskusteluun. Työn empiirisinä aineistoina käytetään Levillä, Pallaksella, Pyhällä ja Luostolla kerättyjä matkailijakyselyjä. Väitöskirja rakentuu valikoiduista käsitteellisistä ja empiirisistä näkökulmista luonnon matkailulliseen vetovoimaisuuteen. Käsitteelliseltä kannalta tutkimuksessa tarkastellaan lähinnä luontomatkailun määrittelytapoja sekä tutkimus kohteen asemoitumista matkailun ja luonnon muodostamaan laajempaan tutkimuskenttään. Luontomatkailun määrittelyn osalta työssä esitetään perusteluja näkemykselle, jonka mukaan luonnon merkitys vetovoimatekijänä on yksistään riittävä kriteeri luontomatkailun rajaamiselle. Matkailun ja luonnon välisiä suhteita kuvaavassa tutkimuskentässä luonto matkailun vetovoimatekijänä liittyy kiinteästi matkailun ja muiden elinkeinosektoreiden fyysisiin ympäristövaikutuksiin ja niihin pohjautuviin intresseihin. Luontomatkailun kasvaessa tämä yhteys tulee todennäköisesti tiivistymään entisestään. Matkailijakyselyjen tulokset osoittavat luonnon hiljaisuuden ja rauhan, kauniiden maisemien ja luonnon yleensäkin olevan eräitä tärkeimpiä matkailijoiden kohdevalintoihin vaikuttavia vetovoimatekijöitä tutkituissa matkailukeskuksissa. Kyselyaineiston perusteella naiset painottavat luonnon merkitystä vetovoimatekijänä keskimäärin hieman enemmän kuin miehet. Myös vastaajan ikä vaikutti ...