"Ikäns elä, ikäns opi, oppimatta kuole" : saamelaisten ikämiesten elämänhallinnan muistelukset Pohjois-Lapissa - Seppänen, Raija (fi=Lapin yliopisto|en=University of Lapland|, 2010)
Tutkimuksessa kuvasin Pohjois-Lapissa asuvien saamelaisten ikämiesten elämänhallintaa heidän elämänkulussaan ja heidän muisteluksiinsa nojautuen. Elämänhallinnan tarkastelu perustui erityisesti Aaron Antonovskyn koherenssin tunteen teoriaan, jolloin elämään orientoituminen nähdään kulttuuristen, kognitiivisten, psyykkisten, fyysisten ja sosiaalisten voimavarojen hankkimisena ja sisäistämisenä elämänkulussa. Hain tutkimuksessani vastausta siihen, millainen on Pohjois-Lapissa asuvien saamelaisten ikämiesten elämänhallinta heidän muistelemanaan, mitkä elämänhallinnan tekijät painottuvat saamelaisten ikämiesten elämänkulussa Pohjois-Lapissa ja miten maantieteellinen, sosiokulttuurinen ja historiallinen kasvu- ja asuinympäristö suuntaavat saamelaisten ikämiesten elämänhallintamuisteluksia Pohjois-Lapissa. Elämäkertamuistelijoiksi lupautui kolme 60–80-vuotiasta pohjoislappilaista saamelaismiestä Utsjoen ja Tenojoen varsilta. Nimesin heidät aineistoon perustuen yhteisödiplomaatiksi, perinnesiirtäjäksi ja lohensoutajaksi. Nauhoitin heidän muisteluksiaan 20 tuntia, joista kertyi tekstisivuja 400. Vastatakseni tutkimuskysymyksiini sovelsin Paul Ricoeurin mimesis-prosessia. Kyse on eletyn elämän jäljittelystä. Elämänhallintaa kuvasin kolmivaiheisesti: esiymmärrys, juonentaminen ja sovellus. Ikämiesten muistelemat elämänkulkujen kertomukset nivoin juonellisesti kolmisäikeiseksi punoelmaksi. Muisteluksissa elämänhallinnan tekijät kiteytyivät kodin, asuinalueen, koulu- ja työyhteisöjen sekä arvoperustan tarkasteluun. Ikämiesten elämänhallinta näyttäytyi sosiokulttuurisesti syvenevänä jatkumona. Tässä tarkastelu kohdistui saamelaismiesten muisteluksiin pohjoislappilaisena poikana, työikäisenä miehenä ja eläkeläismiehenä. Visualisoidessani tulokset elämänhallinnasta elämänkulussa havainnollistin niitä utsjokelaisen saamelaismiehen puvun ja Saamenlipun väreillä sekä kristinuskon aurinkosymboliikalla. Täydensin tulosten esitystä luontovalokuvieni avulla. Koti ja työ olivat keskeistä ikämiesten elämässä. Erämaatalokodeissa pojat ...