Actor-networks of Northern lights tourism in Iceland, Norway and Finland - Kivelä, Tiina (fi=Lapin yliopisto|en=University of Lapland|, 2014)
Ihmiset ovat kautta aikojen matkustaneet pohjoiseen tavoitteenaan nähdä ja kokea revontulet, erityisesti pohjoisilla alueilla näyttäytyvä luonnollinen taivaan valoilmiö. Viime vuosina revontulimatkailun suosio on kasvanut suureksi, mutta siihen liittyvistä sosiaalista ja kulttuurisista käytännöistä on tehty vain muutama tutkimus. Pro gradu -työni tarkoitus on vastata tähän puutteeseen tutkimalla ja esittelemällä mitä ovat revontulimatkailun toimijaverkostot Islannissa, Norjassa ja Suomessa. Tutkielman tieteellisenä tavoitteena on identifioida revontulimatkailun toimijaverkostot Islannissa, Pohjois-Suomessa ja Pohjois-Norjassa. Ethnografisen metodologian avulla olen tutkinut miten revontulimatkailutuotteet syntyvät, miten ne toteutetaan ja kulutetaan inhimillisten ja eiinhimillisten toimijoiden välisissä suhteissa. Aineisto on kerätty osana kuuden tutkijan ryhmää, jotka projektissa Winter keräsivät vuoden 2014 helmi-maaliskuussa aineistoa vierailemalla revontulimatkakohteissa ja osallistumalla revontuliretkille. Aineisto kerättiin havainnoimalla yhdeksää retkeä ja suorittamalla 4 kohderyhmähaastattelua Islannissa, Norjassa ja Suomessa. Kerätty kirjallinen ja kuvallinen aineisto muokattiin ja koottiin narratiiveiksi ja taulukoiksi ja analysoitiin etnografiaan ja toimijaverkostoteriaan kuuluvien analyyttisten metodologioiden avulla. Tutkimuksen tulosten mukaan revontulimatkailu on vakiintumaton, jatkuvasti muuttuva toimijoiden verkosto, joka aineellistamalla sosiaalisia ja luonnollisia objekteja muodostaa matkailuilmiön, joka voi luoda yleistä hyötyä toimijoille tarjoamalla luontomatkailuelämyksiä ja -tuotteita myytäväksi ja kulutettavaksi. Merkittäviin verkoston toimijoihin kuuluvat oppaat, matkailijat, sää, aika, pimeys ja teknologia. Tutkimuksesa esittyjen tulosten perusteella väitän että ottamalla huomioon inhimillisten ja ei-inhimillisten toimijoiden subjektiivisuuden verkoston muut toimijat ovat paremmin valmistautuneita vastaamaan haasteisiin ja kasvavaan revontulimatkailun kysyntään, millä on merkitystä ...